Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Två engelska argument för att tro

Smart kille som räknar ut hur det funkar med tron.

Smart kille som räknar ut hur det funkar med tron.

Det har förekommit ganska många gånger här på bloggen att jag ger mig in på de filosofiska argumenten kring Guds existens och liknande. Idag har jag hittat två videor som jag rekommenderar. Den första är gjord av Justin Brierley som för övrigt leder den fantastiska brittiska radioshowen/podcasten ”unbelievable” med samtal mellan troende och icketroende. Där har han en moderatorroll så det är nytt för mig att se honom ta ställning så här.

Här är vad man skulle kunna kalla ett argument för att det finns en skapare utifrån den finkalibrerade naturkonstanterna. Och med pedagogisk hjälp av en tärning.

 

Den andra filmen tycker jag också har mycket att ge även om jag själv tycker att tonen i den är sämre. Lite mer von Oben. Peter Kreeft är hur som helst katolsk religionsfilosof full av bra oneliners och genomtänkta argument. Här handlar det om fördelarna med att tro på Gud vare sig det är sant eller inte.

I slutet nämner han ”skeptikerns bön” som jag tycker var intressant så jag översätter den här.

Gud, om du finns måste du veta att jag inte är en troende. Så snälla Gud, ge mig trons gåva, när och hur du finner det för gott. Jag vill tro allt som är sant. Amen

 

Kommentarer

2 svar till ”Två engelska argument för att tro”

  1. Profilbild för Markku
    Markku

    Det var förresten Einstein, som sade i ett sammanhang ,att Gud spelar inte tärningsspel.
    Jag beklagar , men utan att gå in i detaljer, är Justin Bs logik det samma som sk kreationister använder. Den här argumentationen och matematiska logiken stämmer inte in i verkligheten.Man konstruerar villkoren för universums existens och dit hörande livet.
    Efter Big Bang det är inte mycket som är slumpmesigt när det gäller materiens uppkomst och dit hörande krafternas, så som gravitation, electromagnetism, den svaga och den starka kraftens samspel.
    Man har bemöt det här många gånger i diskussioner mellan kreationister och naturvetare ,men det tystar inte den kreationistiska argumentationen.

    I och för sig kan universums existens logiskt sätt vara ett gudsbevis så som dom bibliska källorna tog för givet. Det är inte det mystiska och oförklarligt så som miraklen som är gudsbeviset, utan det dominerande att något överhuvudtaget existerar, men som bekant, det räcker tydligen inte för människan.

    Människan är som fisken som gick till fiskgurun och frågade : Jag har hört talats om vatten. Kan du förklara för mig vad det är?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag vet inte om vi uppfattar det likadant. Min invändning mot argumentet är förstås det uppenbara, att hade det blivit något annat utfall så hade vi aldrig varit här och observerat det. Det är i så fall ett lotteri där bara vinsterna syns. Så något bevis är det egentligen inte, bara en påminnelse om hur osannolik vår värld är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.