Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Pilgrimens åttonde nyckelord

Gammal karta av Island. Forna tiders människor rörde sig på många sätt i en magisk värld som sedan blivit "avförtrollad", hur gör vi för att ändå ha ögon för undret i naturen?

Gammal karta av Island. Forna tiders människor rörde sig på många sätt i en magisk värld som sedan blivit ”avförtrollad”, hur gör vi för att ändå ha ögon för undret i naturen?

Ingen som varit i kontakt med pilgrimsrörelsen i Sverige har kunnat missa att höra om ”pilgrimens sju nyckelord” (Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande) (och här på bloggen har jag därför även slagit några slag för ”pilgrimens sju norska nyckelord” och ”pilgrimens sju ledord” också för att bredda horisonten). Det där med sju punkter är ju snyggt och bra, sju är ju ett heligt tal och allt. Ändå har jag nyligen hört talas om ett åttonde nyckelord.

Det lär vara så att miljökämpen Stefan Edman har nominerat ännu ett ord till samlingen. Nämligen

FÖRUNDRAN

och det är ju en värdig kandidat på alla sätt. Förundran kommer från och leder till mycket gott. Något för pilgrimen att ägna sig åt på väg genom livet så ofta det går alltså. Frågan är kanske hur man gör men det kan nog till stor del komma av sig själv när man rör sig långsammare och betraktar livet noggrannare för en tid som pilgrim.

Jag har på sista tiden funderat på om jag ändå inte tycker att de låter lite för ”fina”, de där nyckelorden. Hur vore det om det fanns med något som lät lite skitigare och ruffigare i listan? Det andliga livet rör ju inte bara det stämningsfulla och friden utan allt som rör sig i själen. Kanske en lista med existentiella ord som ”ensamhet” (som ju är ganska tveeggat) eller ”långtråkighet” (som ju inte direkt låter andligt alls men kanske rymmer något viktigt det med?).

Hur ser du på förundran eller dessa sista skisser? Skriv en kommentar!

 

Kommentarer

4 svar till ”Pilgrimens åttonde nyckelord”

  1. Profilbild för Rebellas andra

    Jag kommer att tänka på en nu tyvärr försvunnen text på annan blogg, där ett antal präster sam-bloggar. En av dem försökte pilgrimsvandra men tyckte att en värkande kropp och skavsår bara distraherade, så Gud svann längre bort än vanligt.

    Om du skulle lista ”Pilgrimens sju skitiga ledord”. Hör den typ av sveda och värk man får när man ger sig ut på större fysiska strapatser än man gör till vardags hemma där? eller är det distraktion, ett ont som stör?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag har själv gått en sån ”Misslyckad pilgrimsvandring” och även skrivit om det här på bloggen. Jag tror att det är något tokigt med en syn på andlighet som bygger på att vi liksom ska bli knappt med i den här världen. Skavsår och sådant påminner oss ju verkligen om det kroppsliga i livet, vilket är bra för många idag. Sen är det kanske inte så roligt med skav och trötthet men det är en annan femma.

  2. Profilbild för Björne Marquise Andersson

    Det vore kul och bra med en pilgrimsfärd jag gillar nyckelorden frihet, enkelhet och tystnad. Uppdatera gärna oftare med fler inlägg.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du hittat hit Björne! Jag brukar egentligen skriva dagligen men nu har det blivit tunt med det på semestern. Blir spridda skurar såhär i någon vecka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.