Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Sommaren är som livet

Noa (mycket gammal) offrar till Gud sedan han gått ur arken. Var även hans liv kort i backspegeln?

Noa (mycket gammal) offrar till Gud sedan han gått ur arken. Var även hans liv kort i backspegeln?

Jag skrev texten nedan till vårt församlingsblad och jag var helt säker på att jag skrivit om detta någon gång på bloggen också men det hade jag tydligen inte. Så nu gör jag det. Håll till godo.

Möte på ett tåg

Jag åkte tåg mellan Herrljunga och Vårgårda en sommardag 2009. Jag gjorde sommarpraktik som präst i Vårgårda men hade fått en tillfällig bostad över sommaren i Herrljunga och tog därför tåget varje dag. Det är inte mer än knappt tio minuters resa men den här dagen hann jag i alla fall tala lite med en man som satt bredvid. Det var en äldre herre som såg livserfaren ut. Jag berättade något om att jag skulle ha sommarmusikgudstjänst på kvällen och då sade han de här orden som jag aldrig glömmer:

”Ja, sommaren är som livet. Den verkar så oändligt lång när man står i början av den men när den nått slutet så känns det som att den varit så kort.”

Sedan gick jag av tåget och jag har sedan aldrig sett mannen mer men jag tänker på honom varje gång sommaren övergår i höst. Tacksamheten över det goda och vemodet över att det går så fort förbi, sådant är livet många gånger. Och kanske finns det fler likheter mellan livet och den svenska sommaren? Man har sina förväntningar men hur sommarvädret verkligen blir går inte att förutse, lika lite som vilka vändningar livet tar.

Något annat att tänka på i sommarens slut är att det också är fruktens och skördens tid. Så här står det in en av psalmerna i psaltaren:

”Jorden har gett sin gröda. Gud, vår Gud, välsignar oss.” (Ps 67:7)

Gud bär allt. Även oss och även nu. Och vi får se en glimt av Guds trofasthet i detta att jorden ständigt ger nytt liv. Vi får också ana en skymt av Guds trofasthet i våra liv när vi förstår att vi också burit frukt på olika sätt. Vare sig det är barn vi uppfostrat, medmänniskor vi hjälpt, hus vi byggt, sånger vi sjungit, en egen livshistoria som vi brottats med eller vad det än är vi gjort. I backspegeln får vi se på våra liv med Guds ögon, det kan vara lättare än när vi är mitt uppe i vardagen.

Livet är ömtåligt men Gud är trofast. En riktigt god höst önskar jag dig!

Kommentarer

6 svar till ”Sommaren är som livet”

  1. Profilbild för Rebellas andra

    Fint.

    Hade tänkt slänga ur mig något ironiskt om bilden men det får vara.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det tar jag till noteringarna.

  2. Profilbild för Lena P

    Väldigt fint, tack!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack, det var roligt att höra!

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Ja så är det verkligen. När man börjar en utbildning känns tre eller fem år oändligt långa, men i backspegeln var det inget alls. Och alltid går det för fort. Man jag tänker som så att det är tur att vi inte kan stanna tiden just när vi mår som bäst, så som Faust ville. För samtidigt finns det ju någon som har sin värsta stund och den enda tröst som finns för henom är att tiden alltid går och allt har ett slut. Snurra min jord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.