Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Job, Jesus och visheten bortom visheten

Chagalls bild av den lidande Job.

Chagalls bild av den lidande Job.

Jag har tänkt en del på Job på senaste tiden. Job är känd från Jobs bok i gamla testamentet och den är i sin tur känd som en väldigt svårbegriplig bok men med otroliga litterära kvaliteter. Äh, om du inte har koll riktigt på Job så titta på den här filmen mina vänner på ”the bible project” (vänner och vänner, vi känner ju inte varann men jag tycker om allt de gör) gjort:

 

Grejen med Job är att han aldrig riktigt får något svar. Vishetslitteraturen i Bibeln utgår i mycket från tanken att världen är upplagd så att Gud belönar de som gör gott så att det går väl för dem, och de som gör ont går det dåligt för. Det är ett uttryck för att världen sköts utefter Guds vishet.

Job är rättfärdig men ÄNDÅ går det illa för honom. I bokens början håller åklagaren och Gud vad om honom i himlen och så prövas han. Tillber han bara Gud för att Gud belönat honom så mycket för det eller skulle han göra det oavsett? Och hur är det med Guds vishet när det går så illa för en rättfärdig? Job vägrar gå med på annat än att han lider oförtjänt och Gud har ju gett honom rätt i det redan i bokens början. På slutet av boken talar Gud direkt till Job och säger honom…. ja vad? Inget svar alls kan man tycka!

Gud berättar istället om Skapelsens alla underverk och förklarar för Job att han är för liten och vet för lite för att kunna förstå värst mycket av världen. Han menar att han ÄNDÅ driver världen utifrån vishet men att det är omöjligt för Job att begripa hur. Det är som att det finns en större vishet bortom den enkla belöning/bestraffning/karmaaktiga-visdom som till exempel förutsätts i ordspråksboken.

Människan har helt enkelt att lita på Gud. Att vi är i trygga händer hos Gud oavsett om vi kan förstå varför det går som det gör i världen eller vare sig det går bra eller dåligt för oss.

Från det gick mina tankar vidare till Jesus. Det verkar som att hans liv och försoning är som en fortsättning på vishetslitteraturens frågor. Jesus beskrivs ju också som ”Ordet”, det ligger rimligtvis nära vishetstanken.

Jesus beskriver Gud just som jag nyss sade. Att vi får lita på Gud som ett barn litar på sina större och klokare föräldrar. Gud handlar gott men vi kanske inte har förmåga att förstå vidden av Guds handlande. Vishetslitteraturen för en resa från en naiv tro på Guds rättvisa system (som belönar den som gör gott) till att upptäcka att det i praktiken ofta kan gå tvärtom (som i predikaren och Job där det mycket väl kan gå väl för den onde och illa för den rättfärdige) till att än en gång utmynna i en naiv tilltro på Gud, fast utan att blunda för det som helt uppenbart ser ut att motbevisa Guds godhet i handlande med världen.

Jesu eget lidande påminner faktiskt väldigt mycket om Jobs. det framhävs ju att Job lider oförtjänt och den kristna tron menar att om någon människa någonsin lidit oförtjänt så är det Jesus. Han har bara gjort gott och handlat efter Guds visa vägar men ändå får han gå igenom lidande och till sist död. Om han fått lida och ändå litar på Gud, så kan vi inte göra anspråk på att förtjäna mer än honom.

Paulus skriver om Jesu kors att det är en dårskap utifrån världens sätt att tänka men att Guds dårskap i så fall är större än all världens vishet. Här finns Guds vishet bortom visheten. Guds fördolda handlande med världen som ingen av oss kan till fullo förstå. På ett liknande sätt som Job som inte kunde förstå vad som hände när han fick lida så.

Vad säger du om de här tankarna? Vad vet du själv om Jobs bok? Det vore väldigt roligt med lite samtal kring detta så skriv gärna en rad nedan.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.