Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den heliga Stefanus ikon

foto-2016-12-26-16-37-52

Jag har en hel del sjuka i familjen så jag har inte hunnit lägga upp min julpredikan här än. Men det får bli i morgon för det här blir inaktuellt ännu fortare. Annandag jul är den helige Stefanus dag. Stefanus var den förste kristne som fick ge sitt liv för sin tro och detta kan man läsa om i apostlagärningarnas början.

Jag har nu för första gången sett detta som ikonmotiv och blev väldigt glad så att jag vill dela dessa fina bilder med dig. På bilderna ser vi Stefanus som släpats utanför stadsmuren och stenas för hädelse sedan han vittnat om den uppståndne Kristus.

foto-2016-12-27-14-46-08

 

Den andra bilden är nästan likadan men nu sitter Saulus (senare känd under namnet Paulus) till höger och vaktar kläderna åt de som stenar Stefanus. Saulus var på den tiden en ivrig förföljare av de första kristna innan han själv förvandlades genom ett möte med den uppståndne Kristus.

En annan viktig detalj är uppe i vänstra hörnet där man ser en skymt av himlen. Stefanus säger mitt i den hotfulla situation han är i att han ser himlen öppen och ser Guds härlighet där så han fruktar inget.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.