Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

De heliga värnlösas ikon

foto-2016-12-28-15-57-34

Jag ligger hela tiden några dagar efter med mina julbloggposter i år. Jag vill återigen dela några vackra bilder jag hittat på nätet som illustrerar något som den 28 dec brukar vara tillägnat. ”Värnlösa barns dag”. Det är den dag Kyrkan minns hur Herodes lät mörda alla oskyldiga småbarn i rädsla för den nye kung som hade fötts och hotade hans styre.

foto-2016-12-28-18-03-53

 

På de båda första bilderna ser vi på olika sätt Herodes på sin höga plats befalla om detta onda. Det är verkligen fruktansvärda bilder. På bilden närmast ovan ser vi också den heliga familjen fly iväg mot Egypten med tjänare och åsna tack vare ängelns varning. Uppe i bergen tror jag att vi ser Elisabet med den ännu mycket lille Johannes döparen som klarar sig undan genom att finnas så avsides.

foto-2016-12-28-18-27-49

 

Denna tredje bild är också hjärtskärande. Jag tror att det är Maria som sörjer de barn som dödats. Man kan diskutera huruvida det är rimligt att Herodes verkligen dödade alla nyfödda barn som det står i bibeln? Matteusevangeliet drar många paralleller till Mose liv så kanske är det en blinkning mot hur Farao dödade Israeliternas barn i Egypten?

Hur som helst känns bilderna ruggigt aktuella. Värnlösa och oskyldiga barn dör just nu inte långt ifrån där det hände då. Mödrar och fäder gråter i Syrien och på andra håll. Det är till en värld som ser ut på det sättet som Jesus föds.

 

Kommentarer

3 svar till ”De heliga värnlösas ikon”

  1. Profilbild för Rebellas andra

    På sista bilden står det, uppe i vänstra hörnet: ”A voice was heard in Rama, Rachel weeping for her children”. Kombo-GT-NT-ikon? (Det är lite svårbegripligt hur evangelisten Matteus syr ihop det där.)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är ju ordet från GT som citeras i matteusevangeliet i samband med detta. Då är det väl kanske Rakel då men jag tänker att ”Rakel” där mest är en bild där hon är anmoder för hela (halva) folket. Knepigt kan det vara.

      1. Profilbild för Rebellas andra

        Rakel sitter i typ halv lotusställning.

        Mycket modern ikon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.