Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Hur mycket är frid i själen värt?

 

Stackars Antonius plågas av andar i öknen, eremitlivet var ingen dans på rosor. Jag tror ändå han tyckte det var ett gott sätt att leva, det övervägde.

Stackars Antonius plågas av andar i öknen, eremitlivet var ingen dans på rosor. Jag tror ändå han tyckte det var ett gott sätt att leva, det goda övervägde.

Jag lyssnar nu på Stefan Einhorns bok ”de nya dödssynderna”. En väldigt intressant bok i sig och intressant för sitt upplägg som i mycket utgår från vetenskapens rön och ett evolutionärt perspektiv på oss människor, men som ändå handlar mycket om hur vi ska leva våra liv på bästa sätt. Jag rekommenderar den men det är inte det jag ska skriva om nu.

I förbifarten nämner Einhorn någon undersökning där man hade värderat frid i själen. Eller rättare sagt handlade det om personlighetsdraget ”känslomässig stabilitet” men det låter mycket som samma sak. Forskare hade jämfört vad en liten ökning i känslomässig stabilitet motsvarade om man jämförde värdet av det med hur mycket bättre man mår av en lönehöjning.

Resultatet var att en liten ökning i känslomässig stabilitet motsvarar det  ökade välbefinnandet en löneökning på 2 miljoner om året skulle ge.

2 miljoner om året i löneförhöjning. Så mycket är det värt att må bra och ha frid. Eller om man vänder på det; så lite kan man egentligen köpa lycka för pengar.

Vetenskapsmannen i mig har förstås många frågor både om hur detta mättes och vad den där ”känslomässiga stabiliteten” innebär mer exakt. Jag föreställer mig i alla fall att det är fråga om faktorer som inte bara är genetiska utan som man kan påverka. Sett i det perspektivet kanske det till exempel inte är så dyrt att gå till en psykolog?

Och så tänker jag på den gamla ”guldgrävarsången” med Lapp-lisa:

”Ty jag blev frälst, härligt frälst.

Och jordens skatter får vem som helst.

Jag byter ej bort den skatt jag fått för millioner. Jag mår så gott” 

 

Jag vet att min egen tro på Gud betyder mycket för friden i själen och känslan av mening och mål i livet.

Sen tycker jag inte man ska motivera tro på Gud med nyttoargument egentligen. Är det sant att Jesus är den han säger så är den kristna tron sann och oändligt viktig oavsett hur jag känner inför den, men samtidigt tror jag ju att Gud är god och vill att vi ska få glädja oss över livet. Allt gott är gåvor.

Så i stället för att tänka alltför mycket på att livet skulle vara bättre med mer i plånboken är det bättre att gå på gudstjänst. Det är gratis och gör gott. Eller vad säger du om detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

7 svar till ”Hur mycket är frid i själen värt?”

  1. Profilbild för Stig Walldin
    Stig Walldin

    Herren upprättar ju fred med oss genom Jesus Kristus. Frid tillhör ju de frukter Paulus räknar upp i Gal. 5:22. Och de mognar fram i vårt kristenliv. Genom att ta del av den nåd Gud ger oss genom Ordet, bönen, gudstjänstlivet.
    Skillnaden mellan frid och ofria, kan ha att göra med vad jag åt till frukost i morse, sade en kyrkovärdarna till mig för många år sedan.
    Friden befriar oss inte från vår helgelsekamp. En turist vandrade omkring i ett franskt nunnekloster, och sade vid utgången till abbedissan: vilken frid ni har här inne. Abbedissan svarade: den är till för våra besökare.
    De som vill komma riktigt nära Gud får en kraftigare kamp än andra.
    Det finns en annan sång om frid:

    Frid, frid, ljuvliga frid
    Som min Fader i himmelen ger
    Du våg ur den eviga kärlekens hav
    i min ande Du sänkte Dig ned.

    Stig Walldin

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Friden är för besökarna. Mycket träffsäkert formulerat! Tack för detta Stig!

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Titeln ledde mina tankar till ett resonemang jag hörde på radio medan Musikhjälpen pågick. Många kanske bara skänker pengar för att köpa sig ett rent samvete, men det är betydligt mer klimatsmart att köpa sig ett rent samvete än att köpa sig en resa till Thailand.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Lägger man pengar på något som åtminstone är lite bra så går de ju inte till något heldump 🙂

  3. Profilbild för Markku
    Markku

    Det är sällan kontakten med psykologen ger ro . I bästa fall lyckas man lösa några känslomässiga problem . Men det är inte många psykologer eller terapeuter som är rustade att vägleda i hur livet skall levas. Man är en reskamrat i en period i någons liv när dom behöver en sådan och i bästa fall , behandlaren lämnar efter sig en psykologisk närvarokänsla som funkar som tryghetsresevoar för en tid.

    Frid i själen är en färskvara. Det måste återvinnas gång på gång. Så också den kristna tron , eller en religiös, tro är en källa både för frid och oro. Så är det även med det världsliga friden för en världslig själ.

    Lika så, man måste upptäcka meningen med sitt liv gång på gång . Det varierar under livets lopp.

    Men att sträva efter själsfrid, är ett alldeles utmärkt kompass att rätta sig efter. Det hjälper till att skaffa sig en personlig moral och ethos, vars fullbordan ger den eftertraktade friden. I bästa fall , får man uppleva någon gång ”här står jag och kan inget annat att göra”-upplevelsen, och veta att så är det.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Mycket tänkvärt i detta. Jag håller i regel psykologer högt och ser det som värdefullt med de verktyg de har för att lära känna sig själv. Men det finns förstås gränser för vad de kan åstadkomma när det kommer till det existentiella.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.