Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att läsa bibeln är som att gå på opera

Det sägs ibland att när man går på opera så märker man det på att om någon sticker svärdet i en annan så kommer det inte ut blod, utan sång.

Det är liksom bara så det är. Det ingår i själva operagenren. Är det något viktigt som händer i handlingen är det värt att uttryckas i riktigt mycket sång. Många omtag på samma korta fras och så vidare.

Egentligen är det precis samma sak med andra genrer. Den som läser mangaserier får vänja sig vid de egendomligheter som följer med där (som överdrivna känslouttryck och lååånga slagsmålscener). Ser man på actionfilm vet man att hjälten ska få stryk men sedan resa sig och vinna på slutet. Det är liksom alltid så det ska gå till.

Och med bibeln är det på liknande sätt. Det är bara det att bibelns texter är skrivna i genrer som för de flesta av oss är helt okända och ganska svårbegripliga (det är det som kanske är likheten med opera för många av oss, det är en okänd värld tills man lärt sig navigera i den).

Mina hjältar på ”the bible project” har en briljant liknelse om ett snabbköp. Den som är van kan hitta rätt bra i varje icabutik i landet eftersom de alla är ordnade efter samma princip. Ibland kan det vara svårt ändå, som när man vill hitta mandelbiskvier till nyponsoppan och de skulle kunna platsa på två eller tre olika ställen i butiken beroende på vad man tycker de hör ihop med.

Det är just det här med associationerna som är poängen. Att vi förväntar oss hitta en del saker bredvid varandra. Fil bredvid mjölk och kakor vid bröd. Fast man skulle kunna gjort annorlunda. I andra länder lägger de förstås upp livsmedlen på andra sätt eftersom de associerar annorlunda, det är ingen absolut sanning.

Den ursprungliga bibelläsaren är nog tänkt att reagera på enskilda ord och associera dem till andra bibliska händelser på ett intrikat sätt. Tyvärr är det ofta sådant som går över huvudet på oss för att vi inte har referensramarna. Läser vi om blixtar och dån i pingstberättelsen BORDE vi tänka att det hör ihop med när Mose fick lagen på Sinai med dunder och brak men vi missar det. Vi kan tänka oss att vi står någonstans där det finns mjölk i affären, då VET vi att det hör ihop med fil. Vi förväntar oss att det ska finnas fil där någonstans. På samma sätt funkar olika bibliska teman också. Det finns saker som alltid förekommer tillsammans. Ibland kanske författaren utelämnar något som borde finnas där, ibland lägger de till något extra så att läsaren ska fatta den underförstådda innebörden i det. Synd bara att vi har svårt att hänga med i det underförstådda.

Fast lösningen är förstås att helt enkelt läsa bibeln. Vi kommer nog aldrig på riktigt tänka som antika hebreer men vi kommer i alla fall att bli allt smidigare på att navigera oss fram i snabbköpet bibeln.

 

Kommentarer

2 svar till ”Att läsa bibeln är som att gå på opera”

  1. Profilbild för Rebellas andra

    Bra liknelse.

    Eftersom det ÄR så det funkar, är frågan hur bra det är att f.a. sikta på att slipa ner trösklarna tillräckligt lågt. Riskerar man att inbilla folk att de inte behöver lära sig navigera i butiken, och bygga kartor över vad som finns bredvid vad?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där är smärtsamt träffsäkert. Jag vet att jag inte lever som jag lär på den här punkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.