Om mig och bloggen

Vandra Vägen är en blogg om vandringen på livets och trons väg genom livet.

Den drivs av mig, Tomas Jarvid. Jag är präst i svenska kyrkan i Dalstorps församling i Kinds pastorat i södra Västergötland. Jag har också ett stort intresse för friluftsliv, täljning och trähantverk, läsning, fotografi och annat roligt. Ibland skiner det igenom här på bloggen. Serieläsandet till exempel, tänk att jag skulle komma ut så offentligt med en sådan sak.

Min förhoppning är att Vandra Vägen ska få vara en blogg som på ett öppensinnat och lättillgängligt sätt handlar om livet med den kristna tron.

Innan ordet ”kristen” uppfanns kallades de första Jesustroende ”de som tillhör Vägen”. För mig påminner det om att livet som kristen är att vara på väg. På väg genom livet tillsammans med Gud. Ett annat ord som hör samman med detta och som ligger mig varmt om hjärtat är ordet ”pilgrim”. En som är på resa genom livet, både i yttre och inre landskap. Målet ligger i fjärran och vi kan ana det men vi är inte där än.

Jag försöker skriva och leva som en som är på väg. Längs vägen försöker jag förstå det jag ser utifrån det jag vet om den kristna tron. Det går inte att skilja på tron och livet. Tillvaron är vävd i ett stycke.

Kontakta mig gärna på tomas.jarvid@svenskakyrkan.se eller på @FaderTomas (Ja, rätt töntigt twitternamn men du kommer ihåg det nu, eller hur?)

17 reaktion på “Om mig och bloggen

 1. Tack Tomas för din fina blogg som jag just hittat därför att jag ville veta mer om uttrycket ;”den som missar en mässa missar en massa” som jag och en kollega vill använda för att intressera fler att komma och fira mässa. Nyligen har vi börjat fira en enkel lunchmässa i Olofskapellet i vårt församlingshem här i Kristinehamn . Vet du eller någon läsare av din blogg mer om utrycket , var det någon särskilt bemärkt person som yttrat det, fins det någon teologiskt reflexion ? Roligt att du hamnat i Husaby en historisk kyrklig klenod av högsta klass, grattis. Varit förbi där några gånger. Förra veckan var jag på prästfortbildning på Johannelund som nu har fler elever än någonsin. Ett nationellt team från Church of England berättade om sin missionssatsning ; fresh expressions” och vi fick flera bra exempel från både Sverige och England om hur församlingslivet kan utvecklas och blomstra inte minst på små platser. Fika kyrkan i Piteå och Broby i Skåne bla. Claes Lundström och Hans Nordin gav oss en omvärdsanalys .
  Frid Ingemar Elf

  • Hej Ingemar och vad roligt att du hittat hit. Jag har hållit på med den här prästbloggen i några år nu men jag vet inte om jag någonsin skrivit om den som missar en mässa missar en massa. Jag håller i och för sig med men jag vet inte var uttrycket kommer ifrån. Är det någon annan som vet?

 2. Såg att ni talade om uttrycket ”den som missar en mässa, missar en massa” och undrade varifrån det kommer. Exakt varifrån vet inte jag heller, men jag har hört det och använt det själv ibland. Ursprunget finns nog i arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse (aKF) och möjligen är det Dag Sandahl som har formulerat det först. Det var av Dag jag hörde det första gången, för nu många år sedan.
  Intressant att Du Tomas är i Husaby. Det är min vigselkyrka. 1973 vigdes jag med kyrkoherdens dotter Birgitta (f. Janson) i Husaby kyrka. Jag är själv präst sedan december det året. Birgitta o jag är nyligen pensionärer men brukar åka till Husaby o Kinnekullebygden minst en gång varje år. Som student o veniat har jag nog tjänstgjort i alla kyrkorna i det som då var Husaby pastorat. Dessutom vikarierat som vaktmästare under den ordinarie vaktmästarens semester. Då skulle man sköta hela kyrkogården och dessutom vara guide för alla turister. Någon guideanläggning fanns inte. Det betydde ofta att det vanliga arbetet fick vänta tills skymningen börjat lägga sig. Men det är alltid lika roligt att komma tillbaka dit, till kyrkan, biskopsborgen, källan och Lasses grotta m.fl. platser runt ”kullen” Kanske ses vi på plats när vi kommer tillbaka dit igen. ( Jag råkade hamna på den här bloggen av en tillfällighet, men blev nyfiken när jag såg att det handlade om Husaby)

  • Hej Tord och roligt att läsa om dina erfarenheter från Husaby. Själv har jag inte funnits här mer än något år men det är stort att finnas i en trakt med sådan historia. Du har säkert bättre koll än jag på ”den som missar en mässa missar en massa”, möjligen kunde man gissa på Gunnar Rosendal, han var väl bra på såna fyndigheter?

 3. Hej Kollega
  Undrar om inte uttrycket ”den som missar en Mässa, missar en massa” kommer från Bengt Pleijel. I alla fall låter det väldigt Pleijelskt.

  F Sune Wiman frågade mig en gång om varför gatorna är av guld. Hans eget svar var: det som vi människor t o m är beredda att döda för, det trampar änglarna under fötterna.

  Skämt åsido tycker jag det är viktigt att meditera över himlen, eftersom den blir vår uppehållelseort.

 4. ”Vägen” är ett bra ord. Tanken slingrar sig fram. Om jag skulle ta mig själv med mina åsikter och mitt tänkande från idag, för 2 år sedan, för 5 år sedan, för 10 år sedan … för 50 år sedan, skulle jag nog få ihop något tjog personer med olika åsikter och på väg i olika riktningar.

  Så här i efterhand verkar det ha varit samma väg hela tiden. Hade jag inte svängt, hade jag hamnat i diket. Om resan är målet, om Vägen är Sanningen, kan man inte stanna. Den ”Sanning” man stannat vid bör i stället beskrivas som att cykelkedjan gått av i branta backen.

  Det innebär kanske, att det är fel att tro. Ordet blir något man snubblar på.

  • Hej Christer! Kul att du hittat hit. Hoppas du ska trivas här. Jag tror jag följer ungefär hur du menar, det ska till någon slags balans mellan att ha hittat en väg och att inte ha hittat fram.

 5. Minns att jag satt i bilen som 10-åring (läs 1978) och lyssnade på min far som då var präst i en liten by i Småland som berättade om en slogan som han hade på sin poster för gudstjänsterna: ”Den som missar en Mässa, missar en massa” . Han kan i sin tur ha hört det från Sandahl, Pleijel. Ingen aning.

 6. Vem som sa de där orden är ju inte lika väsentligt som betydelsen av dem.
  Frågan är ju: varför är det så ofta att kyrkorna missar mässan?
  Behövs särskilda kvalifikationer för att ta emot bröd o vin? Utöver de som gäller för att lyssna till Guds ord? Ordet och brödet är för mig lika viktiga – korset pekar väl på det?

 7. Uttrycket om att ”missa en massa” kommer från två kluriga ”gubbar” i konfirmandboken Gratis, utgiven av Jan Carlqvist och Dag Sandahl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>