Till innehåll på sidan
Åsa Engström

Ny version av vår statistikfunktion

Att titta på statistik för sin webbplats är någonting som varje redaktör borde göra för att kunna bilda sig en uppfattning kring hur många besökare man har. När man har börjat kika på statistiken kan man börja sätta upp mål för webbplatsen när det gäller besöken, förändra struktur och se hur det återspeglas bland besökarna.

Till en början kunde alla som hade sina webbplatser hos oss inte själva följa sin egen statistik och därför så byggdes en möjlighet att hämta ut webbplatsspecifik statistik. Denna funktion fanns både på externwebben och intranätet. Vi använder oss av Google Analytics för att följa besökarna och med hjälp av deras API kunde vi hämta information filtrerat på webbplats och intranät. I juni 2010 lanserades detta som en BETA-version.

Fel fel fel

Någon gång under 2011 ändrade Google sitt API så att det behövdes en annan typ av autentisering för att kunna hämta uppgifterna, bytte man inte till den nya autentiseringen så fanns det begränsningar i hur många anrop som fick göras,  detta resulterade i att funktionen började fungera lite oförutsägbart, ibland och ibland inte.

På svenskakyrkan.se användes API-anrop för att generera listan ni ser i sidfoten över mest besökta sidor. Varje gång en sida besöktes/laddades om gjordes ett anrop som belastade vårt konto. Under hösten 2011 ändrade vi därför så att listan över mest besökta uppdaterades några gånger/dag. Denna åtgärd gjorde att statistiken under en tid fungerade lite bättre igen.

Någon gång under våren 2012 kom ytterligare en version av API:t och då blev situationen plötsligt sämre igen och det fungerade i princip inte att ta ut någon statistik alls.

På grund av hög arbetsbelastning på webbgruppen har tyvärr inte denna fråga kunna prioriterats utan vi har istället hjälpt de av er som hört av sig med frågor kring statistik fått en rapport som vi manuellt tagit ut ur Analytics i PDF-format.

Något som äntligen fungerar

I förra veckan började jag titta lite mer i detalj på detta, och tycke att det nog fick vara bra nu, problemet måste lösas! Efter att ha grottat med detta en dag fick jag lite hjälp av Gustaf, som har betydligt mer tålamod än jag på att läsa långa och komplicerade programmeringsbeskrivningar. Och så plötsligt i torsdags eftermiddag så fungerade det ! Lyckan hos oss var på topp!

Eftersom den statistiken inte alls fungerade innan så bestämde vi oss för att göra en snabb produktionssättning redan på torsdagen, vi fick en felrapport som vi åtgärdade på fredag morgon och sedan dess så rullar vi.

Hur tänker vi vidare

Under nästa år har vi planer på att jobba mer med statistik

  • I den tidigare funktionen kunde man se grafer och detta är någonting som vi kommer att lägga tillbaka.
  • Vi kommer även att ta fram hjälptexter och manualer för hur verktyget fungerar
  • Tips och trix på hur man ska kunna arbeta med statistik, analysera, följa upp, mm.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.