Till innehåll på sidan
Åsa Engström

Vad vi gör i webbgruppen just nu – Del 1 – Enklare verktyg

Vi är redan nu i mitten av oktober och det var längesedan vi gjorde en statusuppdatering kring vad vi gör här i Uppsala.

För att nämna några stora saker kan jag lista dessa: webbstrategi, blogglathundar, bloggutveckling, planering, ny synkronisering kalender, ny kalenderpresentation, webbverktyget för kyrkohandboken, ny version av boka/anmälan, fredagskarameller och ungwebb.

Enklare verktyg för er redaktörer

Som vi tidigare berättat kommer det att komma en uppfräschning av admingränssnittet för alla redaktörer. Detta är ett arbete som vi arbetat med under hela 2012 och och som kommer att fortsätta under 2013. Nu har vi kommit så långt så att alla listningssidor kommer att uppgraderas till samma standard som vi etablerat i t ex personaladministrationen och ämnesområden. Det kommer t ex att innebära att det blir lättare att söka, förhandsgranska och redigera.

Redigeringsformulär

När vi i våras planerade denna leverans hade vi även som målsättning att vi skulle kunna släppa en uppdaterad version av redigeringsformulären, inklusive en textredigerare som inte längre är bunden till Internet Explorer. Även redigeringsformulären kommer att göras om för att stämma överens med hur det redan ser ut när man redigerar personal och ämnesområden. Tyvärr meddelade Teknikhuset, som utvecklar och levererar Content Studio, att deras plattformsoberoende textredigerare blev försenad, den skulle ursprungligen komma i sin första versionen innan sommaren men släpptes inte förrän i slutet av september, mer information från dem här. När vi fick veta detta bestämde vi oss för att senarelägga utvecklingen av redigeringsformulären eftersom en viktig del i denna utveckling var just att kunna redigera texten på ett enklare sätt.

Men varför dröjer det så länge när funktionen redan finns i CS? tänker ni då. Det var en första version som kom då, vår redigerare har avancerade funktioner för att hantera alla våra funktionsytor, dra och släpp, inställningar mm. När vi för ca ett år sedan gjorde en undersökning bland alla redaktörer framgick det att just dra och släpp och annan hantering kring redigeraren var uppskattad. Detta vill vi inte riskera att förstöra för att vi tar in en ny redigerare som inte håller måttet för oss. Så när den innehåller motsvarande funktionalitet som den vi redan har idag kommer ni att få den! Tillsammans med den får ni även ett snyggare redigeringsformulär, där informationen är grupperad i flikar, som det ju redan är när ni redigerar personal.

Istället har vi valt att koncentrera oss på redigeringsformuläret för bilder, där kommer det nya tänket att komma redan i denna version. Jag vill speciellt nämna att vi har en förenklad hantering av ämnesområdesval som ser ut att blir riktigt bra!

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.