Till innehåll på sidan
Anna Yngvesson

Ingen får hindras från att använda vår webb!

På gågatan i Uppsala finns två gula postlådor placerade intill varandra. Den ena är uppsatt på standardhöjd, så att jag kan stoppa in breven i näshöjd. I den andra stoppar jag in breven i maghöjd – den är nämligen anpassad för rullstolsburna personer.

Gissa vilken jag använder, jag som är gående? Den låga, så klart, det är ju bekvämare att posta i maghöjd. Kan tänka mig att de flesta andra gör samma val som jag. I framtiden kanske flertalet postlådor har inkastet i maghöjd?

Det finns en hel del saker som en gång i tiden skapades för personer med funktionsnedsättning, men som visade sig funka optimalt för de flesta. Ta fjärrkontrollen till exempel, vem använder inte den? Eller kulspetspennan och engreppsblandaren (ett handtag i stället för två på vattenkranen)?

Det är bra när saker som tillverkas och byggs funkar för alla och inte exkluderar någon. Det gäller även när vi bygger webben för framtiden! Självklart vill vi inte hindra någon från att kunna använda svenskakyrkan.se.

När vi talar om personer med funktionsnedsättning är det ingen liten grupp vi talar om. Visste du att 26 procent av vår befolkning i åldern 16-64 år har en funktionsnedsättning (SCB 2013)? Bland äldre personer är det en ännu större andel.
De är förstås väldigt olika sinsemellan: De kan vara döva, rullstolsburna, blinda, ha en synskada, skakningar i händerna, dyslexi, en minde eller större utvecklingsstörning … Alla har förstås inte särskilda behov när det rör webben.

En grupp som delvis, men bara delvis, sammanfaller med gruppen ovan, är den fjärdedel av befolkningen över 15 år, som har lässvårigheter och måste kämpa sig igenom en vanlig tidningstext. Det kan bero på allt från dyslexi, till att man har ett annat modersmål och ännu inte lärt sig svenska, eller att man aldrig lärde sig att läsa ordentligt i skolan.

  • Om vi bygger en tillgänglig webbplats så behöver vi till exempel tänka på att
    välja rätt typsnitt och färger – så att det blir läsbart
  • skriva texter som inte är krångliga – så att det vi vill säga når fram
  • formatera rubriker som rubrik, underrbrik 1 och underrubrik 2 – så att hjälpmedel läser upp sidan på rätt sätt, och så att Googles sökfunktion gillar oss
  • skriva alttexter på bilder – så att den som inte ser bilden vet vad som visas, och så att Googles sökfunktion gillar oss
  • formulera bra länktexter – inga ”läs mer” – så att hjälpmedel inte listar en väldig massa Läs mer eller Klicka här, utan talar om var man hamnar när man klickar
  • tillhandahålla teknik så att den funkar för den som har en funktionsnedsättning och för den som kanske använder ett hjälpmedel.

Var sätter vi ribban för tillgängligheten? Vi ska leva upp till en internationell standard, som heter WCAG 2.0, nivå AA. Och så följer vi den tidigare E-delegationens 111 riktlinjer, som gäller för myndigheter i Sverige.

När design och teknik är klar och vi ska flytta in vårt innehåll på nya webben, då behöver du som är redaktör skapa tillgängliga sidor. Hur du gör? Jag utlovar härmed att innan du får tillgång till att börja bygga sidor, lägger vi ut riktlinjer på intranätet. De ska tala om vad vi måste tänka på, beskriva varför, och tala om hur man går tillväga. De ska alltså vara tillgängliga!

Anna Yngvesson

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.