Vegofärslimpa
- 2 dl havregryn
- 2 dl valnötter
- 250 g fast tofu
- 400 g sojafärs
- 1 gul lök
- 2 msk sojasås
- 0,5 dl ketchup
- 2 msk skånsk senap
- 2 tsk torkad salvia
- 2 msk finhackad persilja, fryst gå̊r bra
- 1 tsk salt
- svartpeppar
Vegansk kantarellsås
- 6 dl kantareller
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk mjölkfritt smör eller smör
- 2 dl grädde, t ex havregrädde, grädde
- 1 tsk sojasås
- finhackad persilja, fryst går bra
- salt
- vitpeppar
Till servering
- hasselbackspotatis
- gröna ärtor
Vegansk färs
- Färslimpa
Sätt ugnen på 175 grader. - Mixa havregryn och valnötter hyfsat fint i en matberedare. Kasta ner tofun i bitar och låt den dansa runt i mixern ett tag. Häll över i en bunke tillsammans med sojafärsen.
- Hacka den gula löken och blanda ner tillsammans med sojasås, lite av ketchupen, senap, salvia, persilja, salt och svartpeppar. Se till att allt blandas väl. Ett tips är att använda händerna, det är både enklast och roligast.
- Pressa ner smeten i en brödform. Om du vill ha en högre limpa är det bara att trycka ihop allt, den kommer inte att flyta ut i formen. Pensla limpan med resterande ketchup och baka sedan i 50 minuter.
- Kantarellsås
Rensa kantarellerna och fräs dem sedan i en stekpanna tills de har släppt sin vätska. - Finhacka schalottenlökarna och vitlöksklyftan. Vänd ner tillsammans med smöret och låt fräsa med i någon minut.
- Häll på vegangrädde och sojasås och låt koka in något.
- Rör ner finhackad persilja och smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera kantarellsåsen till färslimpan. Andra goda tillbehör är hasselbackspotatis och gröna ärtor.