Kläder och hållbarhet -Måste jag sluta shoppa?

Är det nödvändigt att helt sluta shoppa om jag ska leva hållbart när det gäller kläder? Bäst är såklart att se till att använda de kläder vi har i garderoben, men för den som behöver nya kläder kommer ett par tips på hur ett mer hållbart sätt att förnya garderoben kan se ut.


Jag har på senare år försökt minska min klädkonsumtion av miljöskäl och har hittat några bra sätt att ändå skaffa lite nya kläder. Det finns andra som ger sig själva köpstopp under en period, och det är ju en bra metod för den som har en välfylld garderob eller för den som vill utmana sig själv att ifrågasätta sina köpmönster. Själv gillar jag förändring och har lite svårt att helt sluta köpa kläder så jag har letat efter sätt att kunna shoppa mer hållbart. Här kommer mina tips. Fyll gärna på med fler!

  1. Anordna klädbyte med några vänner. Alla tar med sig en påse plagg som inte används och sedan drar ni igång klädbytet. På med bra musik, servera lite tilltugg och ”shoppa loss” bland kompisarnas kläder. De plagg ingen vill ha lämnar ni in till välgörenhet eller återvinning, beroende på skick. För den som har samma klädstorlek som familjemedlemmar eller andra du bor med är det ju en bra idé att dela plagg med varandra.
  2. Gå med i Facebookgrupper för klädbyte. ”Circle of clothes” är en grupp där du hittar kläder från de stora kedjorna. ”Labels we love” är en grupp där du hittar kläder från mer profilerade märken. Men det finns såklart andra grupper med olika inriktningar, inte minst de vanliga grupperna för köpr och sälj i ditt närområde.
  3. Om du trots allt behöver köpa nytt (typ underkläder) välj miljöcertifierad bomull. Nu för tiden finns det i de flesta klädaffärer.

Happy shopping! /Lisa

 

Såhär skriver Naturskyddsföreningen

”I Sverige köper vi i genomsnitt drygt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år. Det är mycket textil och många fler plagg än vad som behövs. Nästan en tredjedel av det som köps används inte och i genomsnitt slängs åtta kilo textil per person och år i soporna trots att en stor del av dessa kläder skulle kunna användas längre. Kläderna innehåller material som kräver stora resurser att producera. De har gått igenom flera tillverkningssteg och ofta passerat flera länder för att bli färdiga plagg. Bomullen i en t-shirt kan till exempel ha odlats i Indien, tyget stickats i Pakistan, färgats i Bangladesh och tröjan sytts upp i Turkiet innan den slutligen når butiken i Sverige.

 

Det bästa är att köpa second hand och i andra hand miljömärkta kläder. Om det inte finns så är det bra att titta efter miljöbättre material, till exempel ekologisk bomull och att satsa på kvalitet. Det är också viktigt att välja plagg som kan användas många gånger.

 

För 20 år sedan hade modebranschen väldigt dålig koll, idag har de väldigt bra koll, säger Per Grankvist, hållbarhetsexpert och författare till boken CSR i praktiken.

Han har en genomgående positiv inställning till modebranschens omställning och kallade nyligen H&M:s mål att ha en cirkulär, klimatpositiv produktionskedja senast 2040 för en ekonomisk revolution.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *