Till innehåll på sidan

Augusta Victoria rustar för att ta emot coronapatienter

På Augusta Victoria sjukhuset i Jerusalem rustar sjukhuset nu för att kunna ta emot ett större antal coronapatienter. I vanliga fall ges här avancerad cancervård och dialys. Act Svenska kyrkan stödjer sedan många år sjukhusets verksamhet.


Tält reses utanför sjukhuset för att kunna ta emot patienterna.

Coronaviruset finns nu i både Israel och Palestina och det vidtas åtgärder för att förhindra en fortsatt smittspridning. Palestinas regering har bland annat beordrat en nedstängning av Västbanken där det finns flera bekräftade fall, även Gaza har rapporterat fall av coronasmitta.

Nu ställer verksamheten delvis om för att stå redo att ta emot även coronasmittade patienter. Sedan utbrottet av coronaviruset har Augusta Victoria sjukhuset tvingats dra ner på planerade operationer och rustar nu för att ta emot ett större antal coronapatienter. Det har bland annat öppnats en coronaklinik på gården utanför sjukhuset.

–  Nu är stödet till Augusta Victoria sjukhuset viktigare än någonsin. Vi fortsätter med vårt långvariga stöd till den livsviktiga ordinarie verksamheten och arbetar samtidigt med att få till ett extra akutstöd för att sjukhuset ska kunna möta coronakrisen. Det säger Karin Axelsson-Zaar som är enhetschef för Mellanöstern på Act Svenska kyrkan.

En av de största utmaningarna för sjukhuset är att vårda och isolera coronasmittade patiener från övriga patienter som tillhör riskgrupper och upprätthålla den livräddande vården för dessa.

Viktigt med ordentliga hälsokontroller

En annan utmaning är att en stor del av personalen på Augusta Victoria sjukhuset bor i Betlehem som nu är helt stängt efter att ha drabbats hårt av coronasmittan. Det innebär att personal har svårt att ta sig till eller från arbetet. Sjukhuset har upprättat strikta rutiner för att bedöma hälsostatusen innan patienter och personal släpps in på sjukhusområdet.

Stängda gränser och karantänsregler oroar

Nya regler kring karantän för resor in i Gaza gör att cancerpatienter inte kan resa hem mellan behandlingarna av cellgifter och strålning.  Barn med behov av dialys och även vuxna uppmanas att stanna i Jerusalem och inte återvända under behandlingen. Detta för att det inte är säkert att återvända och man inte vill riskera att de hamnar på ett sjukhus i Västbanken där metoder för att testa och kartlägga coroasmittan ännu inte är på plats. Fler inlagda patienter innebär så klart ökade kostnader för sjukhuset och att de kan ta emot färre nya patienter. 

OM AUGUSTA VICTORIA SJUKHUSET
Augusta Victoria sjukhuset är ett av de ledande sjukhusen i östra Jerusalem och förser både Gaza och Västbanken med specialistvård. Sjukhuset ger de som bor i dessa palestinska områden tillgång till den vård som alla har rätt till. Act Svenska kyrkan har gett stöd till sjukhuset sedan det startades av Lutherska världsförbundet (LVF) 1950. Läs mer om sjukhuset och den livsviktiga vården på vår webbplats.