Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Ökade tonårsgraviditeter i skuggan av covid-19

Tanzania har i likhet med världens alla länder påverkats av coronaviruset och flickor och unga kvinnor drabbas särskilt hårt i skuggan av pandemin. Här har ofrivilliga tonårsgraviditeter och mödradödligheten ökat markant, en global trend som följt av lockdowns, skolstängningar och andra restriktioner i spåren av covid-19.


Under pågående coronapandemi är det viktigt att inte bortprioritera den vård som kvinnor och flickor behöver kopplat till sexuell och reproduktiv hälsa. Tillgången till mödrahälsovård, säkra aborter, preventivmedel samt information och kunskap om sin kropp och sina rättigheter är avgörande för människors överlevnad. Foto: Josefin Catseryd/IKON

Clara Helgesson arbetar som rådgivare för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) på Act Svenska kyrkan och berättar att ökade tonårsgraviditeter innebär en ökad risk för flickor och unga kvinnor:

– Den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år på global nivå är av komplikationer kopplade till graviditeter och förlossningar.

Act Svenska kyrkan samarbetar med den lutherska kyrkan i Tanzania, som i sin tur står för 15 procent av all sjukvård i landet – varav 90 procent i svårtillgängliga områden. De ser redan i dag allvarliga konsekvenser av covid-19, konsekvenser som kommer att påverka samhället under lång tid framöver.

– Vi får rapporter om att mödradödligheten på flera av de sjukhus som lutherska kyrkan driver, ökat med 50 procent under perioden januari-maj jämfört med året innan. Man ser också en ökning av tonårsgraviditeter där flickorna i vissa fall är så unga som 12 år, berättar Clara Helgesson.

Enligt FN:s prognos riskerar över 7 miljoner kvinnor och flickor att bli ofrivilligt gravida under kommande månader. Foto: Josefin Casteryd

Flickor i utsatt situation

Tanzania har historiskt sett en mycket hög andel tonårsgraviditeter. Det beror delvis på att många flickor gifts bort tidigt, men också på bristande tillgång till sexualupplysning, preventivmedelsrådgivning och annat viktigt stöd. En annan utmaning är det utbredda könsrelaterade våldet och det faktum att många kvinnor och flickor utsätts för tvång och övergrepp. Nuvarande situation, med olika typer av restriktioner i spåret av covid-19, innebär att kvinnor och flickor blir än mer sårbara.

– Det man nu befarar är att de oönskade graviditeterna kommer att öka explosionsartat. Många har tvingats stanna hemma i stället för att gå till skolan, som för många kan vara en säkrare plats, och flera har utsatts för våld och sexuella övergrepp. Samtidigt har färre haft möjlighet att söka upp den vård man behöver. Det är en extremt negativ spiral. När du inte har makt, inflytande eller möjlighet att själv fatta beslut om din egen kropp blir du väldigt utsatt.

Kontroversiell fråga

Mänskliga rättigheter kopplat till sexuell och reproduktiv hälsa med fokus på kvinnor och flickor är en kontroversiell och känslig fråga i många delar av världen, men samtidigt helt avgörande för att skapa jämställda och hållbara samhällen. I Tanzania stödjer Act Svenska kyrkan lokala krafter som verkar för att synliggöra och lyfta ungas rättigheter till sexuell och reproduktiv hälsa. Clara Helgesson betonar vikten av att fortsätta stödja arbetet, inte minst nu när flickors utsatthet ökat:

– När det kommer till kyrkliga aktörer är det inte alla som vill stötta den här typen av progressiva SRHR-projekt och därför är Act Svenska kyrkans stöd extremt viktigt. Även om Act Svenska kyrkan inte är den största finansiären, kan vi tillsammans med partner ändå göra stor skillnad.  

Foto: Josefin Casteryd/IKON

Viktigt med information och stöd

En viktig nyckel för att skapa långsiktig förändring och bryta den negativa trenden när det kommer till oönskade tonårsgraviditeter, är att arbeta förebyggande med ungdomsvänlig vård. Lutherska kyrkan i Tanzania erbjuder exempelvis preventivmedelsrådgivning, vård, stöd och information till unga på flera av sina vårdinrättningar. De arbetar också nära skolor för att nå ut med sexualupplysning och diskutera frågor som rör genusrättvisa och jämställdhet.

De senaste månaderna har man sett att antalet unga som söker upp ungdomsvänlig vård minskat drastiskt, berättar Clara:

– Reserestriktioner har gjort det svårare att ta sig till klinikerna och för många unga är det tufft att söka upp den här sortens vård när de är hemma med sina föräldrar. Det är omgärdat av ett stort stigma. Många har också varit rädda för att söka sig till olika vårdinrättningar då det finns en stor rädsla för att smittas av covid-19.

Det är avgörande att fortsätta arbeta förebyggande för att häva den snabba ökningen av oönskade tonårsgraviditeter och förbättra unga kvinnors och flickors utsatta situation. Att nå ut med och tillgängliggöra stöd, rådgivning och sexuell och reproduktiv hälsovård är viktigare än någonsin. För att bryta tystnad och stigma kring frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter behövs kyrkorna. Många har större förtroende för sina kyrkoledare, än vad de har för myndigheter.

Religiösa ledare enormt viktiga

– Kyrkan är en viktig plattform och många söker sig till religiösa ledare för att få stöd och fråga om råd. Kyrkans representanter har en enorm möjlighet, men också ett ansvar, att ge rätt typ av råd och stöd till individer som befinner sig i utsatta situationer. Religiösa ledare blir enormt viktiga aktörer i de här tiderna, berättar Clara.

Den lutherska kyrkan i Tanzania vågar utmana och ifrågasätta skadliga traditioner och djupt rotade synsätt som många gånger ligger till grund för olika orättvisor som drabbar flickor och kvinnor. De kan utmana och driva utvecklingen framåt och kan ofta gå längre än statliga inrättningar. Politiskt är man försiktig med att gå emot kyrkan eftersom den är en maktfaktor i samhället. De har ett stort utrymme och möjlighet att driva en delvis alternativ agenda och har stort inflytande då de samlar många människor.

Arbetet för att förbättra flickors och unga kvinnors utsatta situation i skuggan av covid-19 är viktigare än någonsin. Din gåva behövs och gör skillnad.