Fler vill ha vegomat i kyrkan!


Jag blev kontaktad av en informatör i en församling i Stockholm där de kommer servera mer vegetarisk mat. Mitt namn fanns visst på någon receptlapp eftersom jag hållt en studiecirkel i Världens kurs-materialet som Sensus och Svenska kyrkan tagit fram, matlag för klimaträttvisa. (Läs gärna den här artikeln om ni är peppa på att hålla en sån kurs själv!)

Informatören hade hört att det var bättre ur miljö – och klimatsynpunkt men ville ha lite mer på fötterna för att peppa församlingsmedlemmarna inför den här goda förändringen. Så jag skrev ihop ett dokument till henom och tänkte att jag kunde delge innehållet här 🙂

 

Varför bör man äta mindre kött?

Om man vill ha en förklaring varför vegansk mat är bättre ur flera perspektiv kan man kolla på sammanfattningen: http://vegania.net. Kort och gott: man bidrar mindre till klimatförändringen, man kan mätta fler munnar och man bidrar inte till förtryck av kännande varelser.

Alla tre anledningarna är viktiga men det svåraste att få in kan vara djurrätten. Så även om jag tycker man ska reflektera över det (de flesta människor känner en viss splittring mellan att äta djur och samtidigt ha djur som husdjur man älskar) så kan det vara bra att ha klimatet och världshungern som ingång i frågan om kött och djurprodukter.

Mina viktigaste argument

 • Globalt bidrar köttproduktionen till mer växthusgaser än transportsektorn [1]. Står för 18 % av världens totala utsläpp [2] (En nyare rapport av ”World watch institute” menar att det är lågt räknat, de kommer fram till 51 % [4])
 • Nötkött har högst klimatpåverkan. (Gris har mindre klimatpåverkan men bidrar ingenting till biologisk mångfald. Naturbetande nötboskap bidrar till biologisk mångfald i alla fall).
 • Vi äter 50% mer kött i Sverige idag än vi gjorde 1990 [2]
 • Livsmedelverket rekommenderar att vi borde minska vår köttproduktion med 40 procent [2]
 • Skippa köttet är det absolut viktigaste man kan göra för att äta miljösmart [3]
 • Världscancerfonden rekommenderar mindre rött kött och chark (korv, etc) [5]
 • I Sverige odlas djurfoder på 70% av åkermarken [2] (80% enligt [6]).
 • Det går åt mycket mindre resurser (mat, mark och vatten) att äta maten direkt istället för att ge åt djuren. Det går åt ca 13 kg foder för 1 kg nötkött och 6 kg foder för 1 kg griskött [7]. Antingen hade vi kunnat äta maten direkt eller odla annan gröda på den åkermarken som vi sedan ätit.
 • Mycket av fodret vi importerar odlas på skövlad regnskogsmark. Samma sak gäller kött som betat på skövlad regnskogsmark. Det drabbar ursprungsfolk och småbrukare i Sydamerika [8]

Sen måste jag bara passa på att bemöta ett argument som ofta kommer upp: ”då är det ju dåligt att köpa sojaprodukter som veganer och vegetarianer gör”. Nej, är svaret på det. Det går åt väldigt mycket mindre soja för att föda en vegan än vad det går åt för att föda en köttätare (eftersom mycket av fodret är soja). Som jag skrev innan, 13 kg foder går det åt för att ge 1 kg nötkött.

Men med det sagt så finns det möjlighet även för veganer att äta mer klimatsmart. Det är bättre att äta potatis än ris (dels pga transport av riset men också pga utsläpp av växthusgaser vid risodling). Men även en vegan som äter mycket ris har väldigt mycket mindre klimatpåverkan än en person som äter kött. Och det är klart det är bättre att äta bönor som är odlade nära än långt bort.

En bild säger mer än 1000 ord, ett diagram är rätt bra också

 

Följande diagram (och liknande jag sett) var en stor anledning till att jag slutade äta ost och blev vegan [2]. För mig har människors lidande varit en drivkraft att sluta äta djurprodukter. Det är först på senare tid som jag har börjat intressera mig för djurrätt.

 

 

Tips

Den allra viktigaste personen att få med ombord är den som är ansvarig för matinköp och matlagning. (I vår församling är det ”husmor”). Prata med hen och få med henom på tåget så är det bra mycket lättare. Det är inte lätt att släpa någon efter sig, då kommer det inte bli långvarigt eller speciellt bra.

Se till att få med den internationella gruppen! Att den internationella gruppen får upp ögonen att minskad köttkonsumtion har med rättvisa och solidaritet med våra medmänniskor kan vara en riktigt väckarklocka som föder engagemang. Ofta kan folk som hållit på med samma sak i en församling länge bli glada över att hitta andra ingångar till att bygga Guds rike. Vad finurligt, att äta mer veganskt och därmed hjälpa människor på andra sidan jorden! 🙂

Peppa någon att hålla en studiecirkel med hjälp av Världens kursmaterialet! I vår församling har vi haft ”Tron som drivkraft” (om varför man som kristen bör engagera sig i rättvisa och solidaritet) och ”Matlag för klimaträttvisa” (som jag höll). Det är lätt och roligt att hålla en studiecirkel och det finns folk som törstar efter ett sånt forum där de får prata om deras önskan att bygga Guds rike här och nu men vet inte hur. I sådana sammanhang kan man peppa varandra till att göra mer och stödja varandra när det är kämpigt.

Byt inte bara ut allt kött mot ägg och mejeriprodukter. Hitta andra roliga saker som tofu, linsröror, bönpastejer, sojakorv och annat ”fejkkött”. Det är bättre att äta ost än kött men varför stanna bara där? När man vill ta bort skinkan från kyrkkaffet så ställ fram både ostsmörgåsar och smörgåsar med tartex (örtpastej) eller hommos i början. Sen efter ett tag kan man ju se hur det går med att ta bort osten 🙂

Källor

[1] – Livestock´s long shadow — Rapport från FN:s jordbruksorgan FAO. Hänvisas väldigt ofta till. Står mer på http://www.fria.nu/artikel/18812. Rapporten finns på http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm

[2] – ”Matlag för klimaträttvisa” – http://www.sensus.se/Documents/medlemsorganisationer/svenska%20kyrkan/Studiematerial/Globala%20fr%c3%a5gor/V%c3%a4rldens%20kurs%20Matlag%20f%c3%b6r%20klimatr%c3%a4ttvisa.pdf

[3] – http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/5-satt-att-ata-dig-miljosmart

[4] – http://www.worldwatch.org/ww/livestoc. Direktlänk till rapport: http://www.worldwatch.org/files/pdf/Livestock%20and%20Climate%20Change.pdf

[5] – http://www.dietandcancerreport.org/expert_report/recommendations/recommendation_animal_foods.php

[6] – Svensk mat -och miljöinformation http://smmi.nu/las-mer/artiklar/kottets-resursforbrukning/

[7] – Fria tidningen – http://www.fria.nu/artikel/19577

[8] – Latinamerikagrupperna – http://latinamerikagrupperna.se/notis/regnskog-skovlas-for-att-ge-billigt-kott-i-sverige

 

Andra bra sidor

Filmer

 • Food inc – Dokumentär om köttindustrin
 • Forks over knives – Om fördelarna med att äta en ”plant based diet”
 • Meat the truth – Dokumentär om köttindustrin

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *