Lite svinn får man räkna med… eller?!


Igår var jag på restaurang. En välfylld vegetarisk restaurang som är känd i stan för sitt härliga buffébord. Och är det inte härligt med bufféer? Att kunna få välja på så många olika sorters mat och det allra bästa är ju att jag får gå och hämta mer precis när jag känner för det!

Mitt sällskap bestod av både nya och gamla vänner. Under middagen pratade vi om allt möjligt mellan himmel och jord. Hur det gick med studierna och arbetet, om läget i världen (ett väldigt brett ämne kan tilläggas), resor som gjorts och som påverkat oss samt det faktum att vi missade Melodifestivalens första del denna lördagskväll…

Faktum är att vi sitter kvar på restaurangen så pass länge att de anställda börjar plocka bort de 15-tal olika rätterna från det härliga buffébordet. Vi stannar upp i vårt samtal och funderar tillsammans på vart all maten ska ta vägen? Kärlen med mat är knappast tomma, många av dem är väldigt välfyllda.

Vi frågar en av de anställda var de gör av maten? Händer det att de tar med den hem till sig själva? Jo ibland och till viss del gjorde de det, men det allra mesta åkte ner i soporna. En snabb överblick och vi inser att det här är mat som hade kunnat räcka till över 100 matlådor.

Vi visste redan svaret på frågan innan vi ställde den. Vi blev alla dock paralyserade och bara fortsatte att titta på bortstädningen…

En annan anställd kom med en stor svart sopsäck och la i de 5 stora limporna som inte hade blivit uppätna. Vi tvivlade på att det var för att spara dem till ett annat tillfälle…

 

Vi vet att det finns regler för hur restauranger ska hantera mat… men det förhindrar inte att det skär i hjärtat när vi ser hur jordens resurser åker rätt ner i sopen.

Borde vi ha gjort något?

Varför gjorde vi inget?

Måste vi göra något?

Är det vår skyldighet som medmänniskor på denna jord att göra något?

Ja.

 

MEN, tills dess att vi har klurat ut en fantastiskt, lysande plan som leder till att all mat i hela Sverige används och att det som blir över går till folk som behöver det… så vill jag uppmärksamma några guldkorn i tillvaron!

Hemlösa får mat på ICA på Sveavägen 118 i Stockholm.

På nämnda ICA finns det ett kylskåp utanför kassorna där du kan lägga in matvaror som du handlat. Kylskåpet töms 2 gånger i veckan och tas om hand av ideella organisationen Ny Gemenskap som driver ett boende och daghärbärge i närheten.

Våga Fråga Matlåda

Våga fråga matlåda är en kampanj för global klimaträttvisa skapad av Agera-volontärerna. Syftet är att öka acceptansen för att fråga efter matlåda på restauranger. Detta för att minska matsvinnet men också för att öka medvetenheten om hur mat och klimat hänger samman.

/Lena Johansson, Ageravolontär i Stockholms stift och Farsta församling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *