Rättvisan kan inte vänta!


Livets Gud, led Afrika till Fred, Rättvisa och Värdighet. Det är temat på All Africa Conference of Churches jubileumssamling här i Kampala, Uganda. AACC firar att de har funnits i 50 år och vi svenskar är här som deltagare i det teologiska institutet som äger rum samtidigt. De senaste dagarna har vi varit med på den stora jubileumskonferensen och idag var det biskop emerita Caroline Krook som höll predikan under morgonandakten. Hon pratade om att rättvisan inte kan vänta. Att Jesus är sänd till världen och inte till kyrkan och vad det innebär för oss människor.

Till exempel tog hon upp ekologisk medvetenhet. Den ekologiska krisen är en aspekt av rättvisan. Hemma i Sverige har vi länge förväntat oss att kunna köpa billiga kläder, fastän vi egentligen vet under vilka villkor dessa kläder är tillgängliga för oss. Ekvationen går inte ihop, det går inte att producera billigare och billigare kläder utan att både naturens och människors integritet skadas. Trots att vi är fullt medvetna om detta fortsätter vi att efterfråga just dess kläder.

Idag finns flera alternativ, du kan köpa Fairtrade-certifierade jeans och tröjor. Det går att hitta flera plagg som tillverkats av ekologisk bomull och nu äntligen har den första Fairphonen lanserats. En telefon som tillverkats med hänsyn till mänskliga rättigheter och där beståndsdelarna är certifierade av Fairtrade. Det är alltså inte bara bananer, kaffe och choklad som går att köpa rättvisemärkt, fler och fler produkter lanseras hela tiden.

Varför är rättvisemärkning viktigt? För att fred och rättvisa hänger ihop. Vi behöver inte bara en värld som är fri från våldsamma konflikter. Vi behöver en värld där en rättvis fred råder. En värld där alla människor lever under samma förutsättningar. En värld där ekologisk medvetenhet och bevarandet av Guds skapelse tas på allvar. En värld av jämlikhet och värdighet för alla människor.

Här i Uganda har jag lärt mig mycket. Jag har träffat människor från olika delar av Afrika och världen och insett att våra olika perspektiv är viktiga. Vi kan lära oss mycket av varandra, och alla behövs vi i världen. Genom att utbyta erfarenheter och kunskaper kan vi bygga en framtid tillsammans. En framtid där fred, rättvisa och värdighet råder. En framtid där vi står upp för varandra och stöttar varandra. En framtid av kärlek och gemenskap.

Här i Uganda börjar vi unga teologer som samlats bygga den framtiden och de relationer vi bygger här hoppas jag får fortsätta utvecklats i en värld av fred, rättvisa och värdighet!

Sara Johannesson, Ageravolontär i Uganda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *