Våga Fråga Matlåda


Illustration: Michaela Österlindh

Det svåraste med att vara internationellt engagerad är att det finns så många frågor som är viktiga och värda att lyfta. Det som är bra är att många av dessa frågor hänger ihop.Så är det med vågafrågamatlåda. Vid en första titt verkar det handla om att peppa människor till att våga fråga efter matlåda, detta för att det inte är så miljövänligt att slänga mat. Men tanken med kampanjen är mer mångfacetterad än så.
Vi börjar med lite siffror, som alltid säger statistiken lite olika men ungefär såhär ser det ut:

25% av utsläppen av växthusgaser kommer från matindustrin, det kan jämföras med ca 15% som kommer från person- och godstrafiken. Dessutom slänger vi ca 30% av maten i Sverige. Detta måste vi göra något åt.Att börja fråga efter matlåda på restaurangen då du inte orkat äta allt löser ju bara en liten del av problemet. Men det är ett sätt att sätta fokus på något som är oerhört viktigt.

Idag,16 oktober är det världshungerdagen. En dag att påminnas om att det finns människor i vår värld som inte kan äta sig mätta. Någonsin. Vår konsumtion bidrar till att det är på det viset. De fattiga i vår värld står för mindre än 5% av utsläppen av växthusgaser, trots det är det dem som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Ökad torka, kraftigare stormar, intensivare nederbörd och stigande havsnivåer påverkar människors förutsättningar för att ta sig ur fattigdomen. Dessutom riskerar det att uppstå konflikter över de resurser som finns kvar. Även människors hälsa påverkas negativt av ett allt varmare klimat, kanske inte så stort problem för oss, men för människor utan tillgång till sjukvård är det livsavgörande.

Vågafrågamatlåda är en kampanj för global klimaträttvisa. Det finns så mycket vi kan göra, så mycket vi måste göra.. Någonstans behöver vi också börja. Varför inte med att våga fråga efter en matlåda när du inte orkat äta upp? Visa ditt ställningstagande för en rättvisare värld! Själv kommer jag under dagen gå runt till restaurangerna i min stad och erbjuda en skylt där de uppmanar sina gäster att våga fråga. Kanske kan du göra det samma?

Stöd kampanjen på facebook och twitter:

facebook.com/vågafrågamatlåda

@vagamatlada

Sprid nedanstående bild på Twitter med hashtag #Vågafrågamatlåda och byt din profilbild på Facebook för en dag. Låt matlådan bli ett ställningstagande för en rättvisare värld.

Sprid i dina sociala medier

 

 

Byt din profilbild för en dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisa Gerenmark,

Ageravolontär, Mössebergs församling

 

 

En kommentar

Maria Sandell säger
22 oktober 2012 – 01:23

Bra idé! Ny folkrörelse?

Lyssna också på Lisa i ett inslag i P4 Skaraborg från i fredags:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5316028.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *