Not by race!


För några veckor sedan var jag i Chicago tillsammans med kontraktsprostarna och medarbetare på vårt stiftskansli. Syftet var att fördjupa vad det innebär att vara en evangleisk luthersk kyrka och vad luthersk teologi kan betyda i dagens samhälle. Vi besökte bl a Evangelical Lutheran School of Theology där bland andra ärkebiskop Antje Jackelén har undervisat. Jag frågade en mörkhyad lärare hur man med några enkla ord skulle kunna sammanfatta luthersk teologi idag och då sa han: ”Saved by grace,not by race! – Frälst genom nåden – inte p gr av etnisk tillhörighet”. De  orden borrade sig djupt in i mitt hjärta. Saved by grace, not by race. Detta  budskap måste höras över världen idag när mörkret rullar in över Europa med flera nyanser av brunt. Den främlingsfientlighet som får större och större utrymme i maktens korridorer och som naturligtvis göds av fasansfulla terrordåd måste motarbetas. ”Saved by grace, not by race” understryker att vi hör ihop. Vi är bröder och systrar oavset etnisk härkomst. Vi är bröder och systrar med olika kulturell bakgrund, olik religiös övertygelse, olika språk och olika hudfärg, men vi hör ihop. Den främlingsfientklighet som vi möter idag också i Sverige måste mötas med evangeliet om nåden endast. Hela det kristna budskapet handlar om nåden, den dyrköpta nåden där Jesus genom sitt liv, sin död och sin uppståndelse har förkroppsligat denna nåd för att vi ska kunna ana sanningen i Joh 3:16 om att Gud så äslakde världen att han gav den sin ende son för att var och en som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv. Nåden endast – oavsett allt. Därför är det fruktansvärt att antisemitismen får florera öppet, att antiislamdemonstrationer arrangerade av den svenska grenen av den islamfientliga rörelsen Pegida nu också får utrymme i Malmö. Låt oss som kristna stå upp för religionsfrihet, stå upp för medmänskligheten där vi tydliggör det dubbla kärleksbudets ord om att älska Gud över allting och vår nästa som oss själva. Vi måste tala tydligt om detta i ord och handling. Gång på gång måste detta höras i den kristna förkunnelsen. Den kristna tron är ju inte bara någon sorts söndagsföreteelse eller något rent privat. Den kristna tron har med hela livet att göra, med allt i vårt samhälle att göra. Den kristna tron är därvidlag politisk fast inte partipolitisk. Låt oss höja våra röster så att vi hörs – både som kyrka och som enskilda kristna – höja våra röster mot allt som luktar främlingsfientlioghet, allt som luktar antisemitism. Så älskade Giud världen! (Joh 3:16). Så älskar Gud världen – var och en oavsett etnisk och religiös tillhörighet.

I morgon firar vi Kyndelsmässodagen – den sista dagen i jultiden i vårt kyrkoår (även om förfastan började redan förra söndagen med Septuagesima). Kyndelsmässodagen påminner oss om Guds kärlek, Guds kärleksrop till oss människor som ljudit genom mänsklighetens historia och som vid ett visst tillfälle förvandlades till ett barnskrik. Så älskar Gud världen att Gud blev människa för att visa på det sant mänsklig och för att visa på det som är vår identitet: Saved by grace, not by race – räddade, älskade av nåd – den nåd som ser vårt värde, den nåd som ser bortom och bakom allt – not by race!

Så kära bloggläsare: Låt oss tillsammans höja våra röster för att höras med detta evangelium – nådens glädjebudskap som bryter ned alla skiljemurar – alla!

4 kommentarer

annika andersson säger
7 februari 2015 – 11:42

AMEN!

LFL säger
7 februari 2015 – 12:25

Klassisk kristendom! Ett efterlängat återseende. Låt alla kristna enas kring detta! Amen.

kerstin säger
7 februari 2015 – 12:34

Tack biskop Åke för detta! Glad att läsa om evangelium åt alla.

Streptokock B säger
9 februari 2015 – 07:17

Hej Åke!

Välkommen hem till Sverige igen för jag har faktiskt saknat dig och så har jag även varit lite orolig, eftersom jag inte visste att du var bortrest. Du har ju inte skrivit något på länge menar jag. Men nu är du ju tillbaka igen och det tycker jag är trevligt. Jag tycker som vanligt även att ditt inlägg är välskrivet och eftersom teologi är min svaga sida medan logik däremot är mer av min styrka, blir jag lite undrande över logiken i vissa delar av ditt inlägg.

Du skrev följande: "Därför är det fruktansvärt att antisemitismen får florera öppet, att antiislamdemonstrationer arrangerade av den svenska grenen av den islamfientliga rörelsen Pegida nu också får utrymme i Malmö."

Du är lite vag med vilka antisemiterna är och jag undrar om du vill vara så snäll förklara lite utförligare? Sen förstår jag att du varit upptagen med din långväga och mycket givande resa. Men nu när du är hemma igen så kanske du kan genomföra mitt tidigare föreslagna "kippa-experiment". Du kommer ihåg vad jag menar, eller?

Du tar på dig en kippa och promenerar runt i ditt ovannämnda Malmö i 3-4 timmar och så när du kommer tillbaka så skriver du ett nytt inlägg där du specificerar vilka som har spottat på dig, sparkat eller skrikit efter dig.

För att göra det hela lite vetenskapligt kan du köpa två sådana "klickräknare" på t.ex. www.clasohlson.se och så klickar du med högerhand när etniska svenskar antastar dig och med vänsterhand när du blir antastad av människor med ursprung ur Mellanöstern.

När du sedan har fräschat upp dig efter din promenad så redovisar du höger- respektive vänsterklick i tabellform i ditt inlägg. Då blir det ju lite mer statistik över ditt nya inlägg, än dina vaga formuleringar i detta.

Är du inte själv lite vetenskapligt nyfiken?

Streptokock B svarar
30 april 2024 – 06:15

Jag ber om ursäkt Åke då jag faktiskt hade fel! Clasohlson har inte några klickräknare. Men jag hittade dem billigt åt dig på tradera för endast 49 kr styck.

http://www.tradera.com/item/340952/177996549/new-handraknare-klickraknare-rakneverk-raknare-tally-kromad

Det blir ett billigt och kort experiment. 100 kr och 3 till 4 timmars promenad i en maklig takt. Sen kan de ju även vara skönt att ha en liten kippa på sig under promenaden då det faktiskt är lite kallt ute. Men glöm ej halsduk och öronvärmare i fall det blåser.

Ingressen på ditt kommande inlägg kan ju bli ”Kyrkan måste även vara en vetenskaplig kraft”, eller något annat underfundigt med kyrka och vetenskap.

Låt oss samarbeta här, så vi får se vem som har rätt. Du eller jag! Vågar du anta utmaningen?

Eller tänker du ignorera den som du gör med de flesta av mina andra inlägg?