Tacksam över kursen jag går….


En kurs, den kan innehålla mycket! Om man bara ger sig tid att verkligen vara där man är så finns det mycket att inhämta. Självklart eller hur! Inspirerande ny kunskap och utbyte med andra. Givande och tagande…..hela livet egentligen. Livet självt är en lång ”kurs” med många lärdomar och händelser som formar oss.

Jag går en kurs i samtal med unga. Fantastiskt lärorikt och fina kunniga lärare som skapar trygghet i gruppen. Och den härliga gruppen för den delen, som ger av sig själva och som ger feedback till varandra efter uppgiften att ”rollspela” ett fiktivt samtal. Vi sitter på varsin stol. Den ene är ungdom och den andra samtalspartner eller ”själavårdare” som det lite andligare uttrycket anger. Man bär verkligen med sig närvaron som vi söker i samtalet. Det viktigaste: att skapa kontakt. Det är ju det vi själva vill när saker behöver sägas, uttryckas, pratas om. Med en god vän, en förälder eller kanske själavårdare. Bli lyssnad på. Bli hörd! Det är livsviktigt……och jag upplever att lyssnandet blivit en bristvara idag. Vi har bråttom, eller vi vill prata själva, allt ska gå fort och vi fyller gärna i med egna ord om hur saker bör lösas och vad vi själva tycker. Men om man ger sig tid att lyssna och, som vi också lär oss med fina verktyg på kursen, att ställa frågor, då händer det något! Inom oss finns många svar…och t.o.m dom bästa svaren. Fantastiskt va? Att vi själva kan vara vår bästa vägvisare. Någon frågar och vi själva ger svaret. I dagens expertsamhälle är det kanske detta som behövs. En lyssnare, en som ställer frågorna.

Vi behöver varandra och vi behöver spegla oss i varandra. Tillsammans blir vi någon……och ändå ett Du och ett Jag! Prova att bara lyssna nästa gång….länge. Ställ en fråga bara….och påstå ingenting! Det funkar!

3 kommentarer

Kerstin Nordmark säger
25 april 2017 – 08:28

Låter som en alldeles utmärkt kurs.
Jag själv är bra på att lyssna om personen jah möter verkligen behöver lyssnas på. Ofta avbryter jag också, det är jag medveten om, speciellt om det är ett " hett" ämne som tas upp.
När jag själv var i " kris" fick jag sällan "prata av mig" som jag behövde då. Det fanns alldeles för många experter. Jag tystnade och bar min sorg så djupt inom mig att jag trodde mig aldrig bli hel.
Lycka tilll med kursen. Det syns som att den är mycket lärorik! Kram/ Kerstin

anettejernelof svarar
28 april 2017 – 08:17

Tack Kerstin!

Stig Strömbergsson säger
27 april 2017 – 02:24

Kul att du bloggar Anette!
Har ju själv haft hobbyn i drygt 10år men inte relaterat till arbetet utan en privat blogg - som ganska ofta i alla fall innehåller en del arbetskopplat.
Är det kursen "Själavård för unga"? Gick den förra året. Bra.
Som sagt: Kul att du bloggar! Dig skall jag läsa.

anettejernelof svarar
28 april 2017 – 08:17

Tack Stig!!

Ing-Marie Lindgren säger
20 maj 2017 – 07:30

Bra skrivet, Anette!
Sant, dessutom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *