Vad äter vi i Tanzania då?


Som svensk och ny i ett land blir det lätt så att jag bryr mig om det basala i livet: mat och sömn. Vi har varit på SEKOMU (Sebastian Kolowa Memorial University) i ungefär en vecka och här är det service. Vi har verkligen blivit bortskämda av kocken Joji. För mig som inte bott hemma på många år är det som att långsamt vaggas in i en vardagslunk där jag själv inte behöver styra något alls, vilket är mycket ovanligt i mitt liv (som gillar att ha fart och fläkt samt att själv styra min tid). Men detta har hittills varit mycket lärorikt för det är faktiskt så att jag är mindre stressad här än hemma i Sverige. Tiden är inte så viktig egentligen eftersom den går ju oavsett vad.

Låt mig nu beskriva min mat-och-sov-klocka i Svensk tid (de som önskar Tanzansk tid kan kommentera nedan så återkommer jag med utförlig beskrivning)
8.00 Chakula cha Asubuhi
 (chai i folkmun)
eller för den riktiga swahili-entusiasten: Kifungua Kinywa – vilket betyder ungefär ”munnens första”.
8.30-10.30 Swahilistudier
10.30 CHAI! Nu serveras te med något lämpligt tillbehör som Chapati, Andazi, Kitumbua, Bagia m.m. (Ni får googla själva om vad dessa Tanzaniska delikatesser innehåller)
11.00-13.oo Swahilistudier
13.00 Chakula cha Mchana
En tillagad måltid (som lunch och middag) i det Tanzaniska köket innehåller minst två stora källor till kolhydrater t.ex. Ris (Wali), Potatis (Kiazi), Ugali eller Pasta. Till dessa minst två helst tre-fyra kolhydratkällor serveras MbogaMboga som är säsongens tillagade grönsaker, Maharagwe som är tillagade bönor, ibland även Mchicha som är spenatliknande röra, ofta en sallad på kål,gurka och tomat och ibland (för de som äter djur) någon form av kött vilket oftast är kuku – fågel.
13.00-16.30 Fri lek (vi sitter utanför våra rum och försöker frenetiskt använda wifi)
16.30 CHAI! precis som förut, kanske ett annat bakverk dock.
17.00 -19.00 Fri lek (Jag har hittills varit ute och sprungit, i ungefär en halvtimma, två timmar är fortfarande lite mycket för mig.)
19.00 Chakula cha Jioni 
Samma upplägg som cha Mchana, alltså många kolhydratkällor och lite tilltugg till det.

Personligen älskar jag detta, pasta kan vara det bästa jag vet, och jag fascineras av att de lyckas skapa så många variationer av exakt samma råvaror. För det är ju så så att vi endast ätit ris, potatis, morot, gurka, kål, tomat, paprika, zuccini, lök, banan och bönor två gånger om dagen i en vecka. Men råvarornas variation är oändligt. Dessutom är ju ätandet mycket säsongsbaserat så råvarorna förändras under året.

Har dock uppfattat att vissa människor inte upplever maten så väldigt bildskön. Jag är osäker på vad de menar, låt mig därför demonstrera några måltider:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.