Koltrasten


Utanför mitt fönster i Malmö har jag halvt slumrandes hört koltrasten sjunga i gryningen sedan april månad. Lätet är enastående och känns väldigt nationalromantiskt. Hoppfullt precis innan solen går upp till en ny dag, en ny dag som vi ännu inte sätt. Samtidigt lite vemodig, som att solen trots allt går upp oavsett vad och vi får möta dagen under vilka förutsättningar som helst.

Koltrasten och dess sång saknar jag här i Tanzania. Samtidigt så liknar jag den och dess sång. Hoppfullt för jag varje dag får möta nya utmaningar och lära mig mer. Vemodigt samtidigt för att jag är medveten om hur lite kontroll jag har över tidens gång här.

Utanför mitt fönster är ljudet från syrsorna jämnt och kontinuerligt. Dygnets alla timmar är inkluderade och de både vaggar mig till sömns och väcker mig på morgonen. Landskapet är förbluffande precis som dammet på vägarna är oroväckande tjockt,  men som trott är där en speciell känsla. Det är inte direkt nationalromantik som jag känner igen – vemodigt men hoppfullt. Utan en ny typ av romantik. Förunderlighet och acceptans. Här lever vi med naturen och i den. Och lika självklart som vi är, är den med oss. Det är en sann match och denna relation är enkel men bör tas om hand om.

Med mitt svenska vemod kan jag även förundras över hur enkelt det tycks vara. Nästan självklart att leva i naturen och av den, och samtidigt måna om den och fokusera på det som är viktigt i längden. Olikt vår västerländska mentalitet då omgivningen endast för oss att bruka, inte riktigt samvara med.

Det finns så mycket att lära här. Vissa dagar känner jag mig helt acklimatiserad och tanzanisk och som att jag klarar mig och de utmaningar jag möter. Ofta kanske jag till och med dras till utmaningen.
Andra dagar, som nu,  känner jag det nordiska vemodet.

Då finns koltrasten där att påminna – om hoppet och om att solen alltid går upp igen, även när tiden tycks stå still.

Dammig väg på väg upp till Lutindi
På hög höjd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.