Viktigare än någonsin med källkritik


Svenska folket har de senaste åren – och speciellt de senaste månaderna engagerat sig på ett fantastiskt sätt för de flyktingar som kommer till vårt land.

Men vi har också insett på ett smärtsamt sätt att det lurar fler mörka troll i buskarna än vi tidigare anat. De mörka delarna av vår nutidshistoria – som gömts, glömts och tigits ihjäl – har nu vädrat morgonluft. Vi får aldrig glömma att rasbiologin föddes i Sverige och att man i den forskningen på ett respektlöst sätt använde vår egen urbefolkning, samerna.

Det finns de i vårt land som bränner eller glorifierar bränningar av asylboenden. Det finns de som menar att flyktingarna antingen tar våra jobb – eller inte vill jobba, eller att de är obildade och fattiga och därför kommer att sänka den svenska befolkningens IQ – eller så menar man att det är förskräckligt att de som flyr till oss har hög utbildning, kläder, pengar och mobiltelefoner: varför stannar de inte hemma?

Här måste vi våga vara uppmärksamma. I en tid då nyheter sprids med blixtens hastighet med hjälp av internet och sociala medier blir det också i samma hastighet en hel hönsgård av en enda fjäder. Vi måste alla bli duktigare på källkritik. Vi måste fråga oss: var kommer dessa uppgifter ifrån? Finns det stöd för dem? Och sedan aldrig sprida något vidare som vi inte är helt säkra på var de ursprungligen kommer från. Det finns grupper som satt i system att sprida felaktig information på detta sätt.

Vi måste utöva ständig källkritik. Med andra ord kontrollera informationskällorna och dela inte sidor, statusuppdateringar och annan information på nätet om du inte är helt säker på vad eller vem som är den ursprungliga källan och att den är att lita på. En god regel är att aldrig dela andra- och tredjehandsinformation. Vi alla kan själva hämta hem information från migrationsverkets, regeringskansliets och MSB:s hemsidor. Det finns också en informativ sida som heter krisinformation.se.
+Eva

En kommentar

Karin Härjegård säger
27 november 2015 – 11:52

Det är så viktigt det du skriver! Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *