Stängda gränser och sprängda gränser


Gräns

Vad händer i vårt land och i Europa? Hur kan världens rikaste länder, och den union som bildades för att garantera fred och välstånd, stänga sina gränser mot människor på flykt? Ja men, säger du kanske, det är ju uppenbart att vi inte klarar av den största flyktingkatastrofen i vår tid. Vår välfärd är hotad.

Min fråga blir då: vem ska då klara det? Flyktingarna försvinner ju inte för att vi säger nej. Enligt webbplatsen migrationsinfo.se är 60 miljoner människor är på flykt. Fram till november 2015 hade ungefär 0,25 procent av dessa sökt asyl i Sverige. Majoriteten tas emot av fattiga utvecklingsländer i Afrika, Mellanöstern eller i Pakistan. Och för dig som är rädd för att Sverige invaderas av icke-européer kan det vara lugnande att veta att av de cirka 16 procent av vår befolkning som är utrikesfödda kommer ungefär 10 procent från Finland.

Hur går det då med vår välfärd? Jo man räknar med att den totala gruppen invandrare i landet kostar oss cirka en procent av vår BNP. En procent av vår BNP blir alltså till en sådan katastrof att vi i vårt välutvecklade och välutbildade land inte klarar av mottagning, mat och husrum för medmänniskor som flyr krig och våld! Har föresten någon av oss märkt av att vi fått en sämre levnadsstandard och ett raserat samhälle under de senaste åren? Nej, sanningen är att vi inte är det duktiga och medmänskliga land, och Europa inte det freds- och trygghetsprojekt, som vi trodde. Allt handlar om att vi inte törs, vill eller orkar dela med oss när världens ondska och fattigdom inte längre håller sig på behörigt avstånd.

Vi skall snart fira påsk. Men samtidigt som påskens budskap utgör grunden för vår religions existens så berör den inte på samma sätt som julen. Jag undrar om orsaken till det är den samma som vårt behov att stänga gränser. Påskens budskap handlar nämligen om det helt motsatta: att spränga gränser. Att spränga de gränser som rädslan, maktbegäret, egoismen och pengabegäret bygger. Jesu väg från långfredagens mörker till påskdagsmorgonens gryningsljus var hård och brutal, precis som vår värld. Men den sprängde gränser och öppna vägen till det ursprung och den livsmening som vi skapats till att leva i: till hela relationer mellan alla människor, mellan människor och skapelsen, i vår relation till vårt inre och till Gud.

Låt oss fundera mer på vad hela relationer utan gränser innebär både för vårt inre liv – och för vårt liv i relation till andra människor och vår värld. Nej, låt oss inte bara fundera – låt oss agera!
”O, Gud låt din påsk förvandla mitt liv”
+Eva

En kommentar

Thomas säger
21 november 2016 – 11:18

Hej igen Eva!
Fast det är ju inte de 60 miljoner människor som behöver hjälp som vi tar hand om i Sverige utan de som har fysisk och ekonomisk kapacitet att ta sig hit.

De som verkligen behöver hjälp, dag för dag för att överleva, dem ägnar man inte mycket tid och pengar åt. Vem bryr som om de nigerianska barnen, eller de i Jemen, Etiopien, Kongo, Bangladesh, Indien, osv osv osv?

/Thomas

biskopeva svarar
22 november 2017 – 08:16

Hej Thomas!
Du har helt rätt i att majoriteten av världens flyktingar inte har möjlighet att ta sig till oss eller till något annat europeiskt land heller för den delen. Därför arbetar Svenska kyrkan genom sitt internationella arbete också med flyktingar utomlands, både i flyktingläger och efter Europas flyktingvägar. Du kan läsa mer om det här.

Förutom detta mest akuta flyktingarbete har vi också många projekt för hjälp och stöd runt om i världen. Om det kan du bl.a. läsa här.

Allt gott!
+Eva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *