Ödmjukhet och botfärdighet


De är två ord som inte bygger ett varumärke. De är två gamla ord som öppnar upp vår gudsrelation och berättar om att leva inför Guds ansikte.

Under fastetiden bereder vi oss inför påskens omvälvande skeende och mysterium. Vi ska vandra med den lidande tjänaren, som buren av kärlek går vägen fram till korset och genom döden till livet hos Gud. Vi följer i hans fotspår.

Evangeliet på Askonsdagen (Matt 6:16ff) påminner om att fastan inte är en uppvisning av vår förträfflighet inför andra.

Fastan innehåller två personliga dimensioner. Den första är att vi fördjupar vår gudsrelation. Det gamla ordet ödmjukhet har sin plats här. Den andra är att vi gör något för andra. Ordet botfärdighet uttrycker det. Ödmjukhet handlar inte om att nedvärdera sig själv, att krypa eller ha dålig självkänsla. Att vara ödmjuk är att våga se sig själv som den man är, att erkänna tillkortakommanden, inse sårbarheten och beroendet av Gud och medmänniskor. Det är också att bejaka att skapelsen måste vårdas för livets skull.
Botfärdighet innebär att vilja ställa till rätta, utveckla, ge vidare och dela av det vi fått ta emot.
Med ödmjukhet blir jag inte alltings mått. Mina perspektiv öppnas upp mot Gud och mot andras behov. Jag bejakar att jag behöver Gud och inte kan leva utan andra. Med botfärdighet får vi lämna över det vi brutit mot Guds vilja för att istället följa den i ord och handling

Jesus Kristus är vår förebild. Han ödmjukade sig och blev som en av oss fast utan synd. Med sitt liv visade han hur tron, hoppet och kärleken kan gestaltas i mötet med andra.
Jesus går in i det mörkaste och allra svåraste som vi kan vara med om som människor. Askonsdagen påminner om att han befriar och ger oss livsmöjligheter genom att gå genom död till liv.

Nu inleds fastetiden. I askondagsmässan tecknades vi med korsets tecken i aska som påminnelse om vår delaktighet i brustenhet, synd och död. Vi är dödliga. Vi märks med segerkorsets tecken som bevis på att försoning, förlåtelse och liv är Guds vilja som av nåd segrar i Jesus Kristus. Vi sänds att gå med bud om liv till dem vi möter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.