Existentiell hunger och törst stillas


Jesus sade: Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta (Joh 6:35).

Budskapet från Midfastosöndagen har jag tagit till mig och reflekterat över på ett nytt sätt under veckan. Det ger också en ingång till Marie Bebådelsedag. Jesus berättar om vem han är och de livsmöjligheter han ger. Orden visar på det existentiellt avgörande för en människa.

Brödet är basföda. Så var det på Jesu tid, så är det fortfarande i de flesta länder. I vårt land gällde det också fram till det moderna välfärdssamhället. Jesus anknyter till att varje människa behöver brödet, men han kvalificerar det och ger det en betydelse som öppnar upp för mer än det dagliga brödet. ”Jag är livets bröd.” Jesus kommer med brödet från Gud. Det är brödet för dagen som kommer, som det står i översättningen av Herrens bön i Bibel 2000. Det är det eskatologiska brödet, det bröd som ger evigt liv. Jesus ger Livets bröd. Tar vi emot det brödet, måste vi bry oss om att alla människor har bröd för dagen.
Hungern hör till att vara människa. Den är inte ond utan är vår drivkraft till att söka föda. Svälten är däremot förfärande ond, eftersom den innebär att hungern inte kan stillas. Så är det för alltför många på vår jord. Och så behöver det inte vara om vi delar jordens resurser.

Den hunger Jesus talar om går djupare. Det är en existentiell hunger som han stillar. När jag nu lyssnar till hans ord stannar jag inför att det är nödvändigt att jag kommer till honom för att jag aldrig ska hungra.

Det är annorlunda med den törst som Jesus stillar. Det bygger på att jag tror på honom. Törsten gäller livets källa, dvs. att få kontakt med livets ursprung, mening och mål. Relationen till Gud ska helas så att jag aldrig någonsin törstar. Jesus handlar med mig av nåd, tron på honom helar.

Mina tankar går vidare till den heliga måltiden, där Jesus ger sig själv till oss som Livets bröd. Då stillas vår existentiella hunger och törst. Måltiden är ett tecken för den himmelska måltid då all mänsklig hunger och törst upphör. Måltiden är samtidigt ett tecken för vår kallelse att dela brödet med alla människor på vår jord. Det vi tar emot av nåd, delar vi med andra.

Så gjorde Jungfru Maria. Hon sa ja till Guds vilja med hennes liv. Hon satte tillit till att ingenting är omöjligt för Gud. Det uppdrag hon gick in i gjorde skillnad.

Låt din vilja ske. Amen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.