Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Skriv en låt tillsammans

Alla har erfarenheter som kan bli till en text som kan sjungas. Flera sånger blir en repertoar. Har man en repertoar kan man bjuda in till konsert och dela sina livserfarenheter i musikalisk dräkt med fler. 

Vid ett tillfälle möttes vi i en grupp där deltagarna kom från Kurdistan, Xinjiang, Pakistan, Sverige, Afghanistan och Eritrea. Temat för dagen var känslor. Vi sjöng Jag blir så glad när jag ser dig till den israeliska melodin Hevenu Shalom Aleichem och bytte efter ett tag ut ordet ”glad” mot andra känslotillstånd. 

Sedan samtalade vi om vad som gör oss glada, rädda, arga, blyga, lugna. En källa till sorg och ilska hos flera var att deras fysiska helgedomar raserats. En källa till lugn och glädje var erfarenheten att vi kan be tillsammans, trots att vi tror på olika sätt. Våra ord bildade text till en sorge-blues och en fredslåt. 

Då jag är musiker improviserade jag melodier och de andra härmade. Orden och melodierna upprepades, sången blev stark. Call and respons är en enkel väg till att kunna sjunga tillsammans utan att det finns en färdig melodi eller noter som någon behöver kunna. 

Nedan är de två texter som blev till den dagen. Ingen stor poesi kanske, men en rak berättelse. 

Platsen för just detta möte var NybyVision i Uppsala, en integrationsverksamhet som drivs av Uppsala missionskyrka och Österledskyrkan. (nybyvision.se

Sorge-blues

Jag är förtvivlad  
Jag gråter
Vill bli trygg, håll min hand 
Människor dödas i Kurdistan
Moskéer raseras i Xinjiang
Därför flydde jag mitt land 
Vill bli trygg, håll min hand 

Kyrkor bombas i Pakistan
Kriget rasar i Afghanistan
Därför flydde jag mitt land  
Vill bli trygg, håll min hand 

I Eritrea är diktaturen alltid nära
Alla unga tvingas till det militära
Därför flydde jag mitt land 
Vill bli trygg, håll min hand 

Fredslåten

Vi lever i fred, vi talar med varandra
Vi leder i fred, vi hjälper varandra
Vi kan be tillsammans – vi lever i fred

Barnen går i skola 
Familjen är tillsammans
Vi lever i fred

Det finns blommor
Det finns ballonger
Det finns fåglar och vi lever i fred

Stefan Löfvén är ingen diktator
Vi har demokrati, vi känner tacksamhet
Vi lever i fred

Hälsningar

Helena Andersson Bromander

Genom programmet ’En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred’ vill Svenska kyrkan främja fredlig samexistens och ett humant Europa, som präglas av social och andlig hållbarhet. Ett samhälle där människor värnar om sin nästa och försvarar demokratiska grundvärderingar – En värld av grannar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *