• Diakonibloggen
  • Mormor på Herrestad – en entreprenör och förebild
Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Mormor på Herrestad – en entreprenör och förebild

Idag på internationella kvinnodagen lyfter vi Mormor på Herrestad, en av diakonins pionjärer och entreprenörer.


Idag är det internationella kvinnodagen. En dag för att uppmärksamma arbetet för kvinnors värde och rättigheter, ett arbete som ständigt pågår på olika sätt runt om i vår värld.

Bild på Emelie Peterson som äldre, hämtad från Mormor.se.

Men också en dag att uppmärksamma och minnas kvinnor som blivit förebilder i en mansdominerad kultur, som brutit normer, plöjt ny mark och blivit entreprenörer. En sådan kvinna är Mormor på Herrestad, eller Emelie Petersen som hon egentligen hette. Hon flydde tillsammans med sin make från Tyskland under tidigt 1800-tal och bosatte sig på gården Herrestad utanför Värnamo. Det välbärgade paret var präglade av pietistisk fromhetstradition. Efter några år blev Emelie änka.

Trots hennes speciella förutsättningar – invandrare, kvinna och med ett fysiskt handikapp – byggde hon upp en omfattande diakonal verksamhet som inte bara hjälpte många människor utan också inspirerade till nya initiativ. Mormor på Herrestad var med och banade väg för institutionsdiakonin i Sverige. Marie Cederschiöld, som startade Ersta diakonissanstalt, levde en tid på Herrestad och blev inspirerad av Emelie Petersen.

Minnet av Mormor på Herrestad lever starkt kvar i den bygd som hon påverkade med sitt entreprenörskap. Varje år genomförs ett skådespel om hennes liv och gärning. Du kan läsa mer om Emelie Petersen på hemsidan Mormor.se.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *