Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Rapport från vår följeslagare del 2

Som ni kanske sett i media så ökar våldet och förtrycket alltmer inte minst sen den nya regeringen tillträdde 27/1. I en sammanställning som EAPPI gjort för vår första månad visar det sig att antalet incidenter, det vill säga brott mot mänskliga rättigheter, som vår grupp rapporterat in har ökat med 20 % jämfört med förra gruppens första månad.


I några inlägg följer vi här på diakonibloggen diakon Maria Lundberg som under tre månader är följeslagare i Palestina och Israel.

Nu har det gått några veckor sedan jag skrev. Det har varit en kall och regnig period där mycket energi har gått åt bara till att inte frysa alltför mycket, inte minst inomhus. Nu börjar våren komma och mandelträden blommar.

Det har varit en intensiv period. Som ni kanske sett i media så ökar våldet och förtrycket alltmer inte minst sen den nya regeringen tillträdde 27/1. I en sammanställning som EAPPI gjort för vår första månad visar det sig att antalet incidenter, det vill säga brott mot mänskliga rättigheter, som vår grupp rapporterat in har ökat med 20 % jämfört med förra gruppens första månad. Det handlar i stor utsträckning om arresteringar av barn och unga, husdemoleringar, vräkningar och trakasserier av bosättare mot palestinier. 

Det kan låta tekniskt när man skriver det så här, men det handlar hela tiden om människor och deras möjlighet att få leva sina liv i fred och frihet. För palestinierna ser det inte ut så. Man särbehandlas utifrån att olika lagstiftningar tillämpas och deras utrymme att röra sig, försörja sig och leva ett liv i någon form av trygghet begränsas alltmer på ett utstuderat sätt. Jag ska skriva lite mer om det i kommande rapporter.

Den här gången handlar det om barns rätt till utbildning. I det ligger också att ha en trygg väg till skolan. Det är flera av EAPPI-teamen som har som uppdrag att säkra barns väg till skolan. Även vi i Jerusalemteamet gör det fem dagar i veckan. Det kan låta som en rätt banal uppgift och det kanske det är. Åtminstone om man jämför med de unga killar som ska gå vägen genom Jerusalems Gamla stad varje dag. Läs gärna rapporten och jag svarar gärna på frågor om något är oklart. Det har varit svårt att skriva den här rapporten. Det har känts som att jag står för nära och därför inte kan formulera mig, jag behöver lite distans. Alla vi följeslagare som har det som uppdrag blir för var dag som går mer och mer påverkade av det vi får se och vara med om. Hur ska det då inte vara för skoleleverna?  Bilden jag inte kan ta – Följeslagarprogrammet (foljeslagarprogrammet.se)

Halva tiden har gått och det har gått väldigt fort. De stora religiösa högtiderna är snart i antågande vilket gör att vi börjar förbereda oss inför att mängder med turister, pilgrimer och andra kommer att fylla Gamla staden under kommande månad. Redan nu har det ökat betydligt. Med det ökar också risken för sammandrabbningar och våld. Följ oss gärna på Instagram (följeslagarprogrammet).

Önskar er en fin vår och vårvinter!

Allt gott,

Maria Lundberg

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *