Äkta oäkta


En vanlig kritik mot Dubai är att allt är oäkta här, artificiellt och konstgjort. Visst är det svårt att se att något är äkta i en stad som har växt från en liten handels- och fiskeort till en imponerande storstad på bara 50 år, där dessutom runt 90% av invånarna är invandrare (läs mer om förändringen här). Inte så konstigt att det är svårt att bibehålla det genuina. Men, det finns några problem med den här synen på Dubai och med synen på äkthet.

För det första, det finns mycket om är genuint i Dubai. Som när solen har gått ner över ökensand och glittrande skyskrapor och natten är varm och sammetsmjuk, då ljuder böneutropen från alla väderstreck och med olika melodier men med samma budskap. På vägarna har bilar rusat fram för att hinna hem eller till restaurangen i tid till Iftar (middag då man bryter fastan under månaden Ramadan). På flera ställen har stora tält slagits upp för den heliga månadens middagar. När du kommer ligger dadlar och torkade aprikoser på ditt bord bredvid en flaska vatten. Fastan bryt såsom man har gjort tusentals gånger förr. På en väg lite utanför staden, under solens gassande strålar promenerar kameler långsamt fram genom sand och grus. Bilen skramlar fram på den gropiga grusvägen och de yngre kamelerna småspringer framåt av ljudet. Äkta kameler i äkta sand.

Kör försiktigt, kameler på vägen
Kör försiktigt, kameler på vägen

För det andra, vad är det för bild av äkthet vi lever med? Kanske är det den strida strömmen av kloka citat om att vi ska vara unika och att alla föds som original men dör som kopior som gör att vi har blivit så skeptiska mot minsta antydan till kopiering av idéer. Varför är det viktigt att saker ska vara äkta? Utan kopiering och inspiration hade vi inte haft någon civilisation. Visst finns det stora problem med att förändra naturen genom att bygga om kuster och hav exempelvis, men samtidigt är problemet med det inte äktheten utan vad det gör med de ekosystem som har tagit tusentalsår att bygga upp. Kanske kan konstgjorda sjöar, som Al Qudra lakes, vara en del av arbetet för en bättre miljö för fåglar och andra djur? Vad är det för fel med att bygga upp en äkta oäkta värld? Kan det vara så att det faktiskt finns något positivt i att vara oäkta också?

Al Qudra lakes, konstgjorda sjöar där hundratals fåglar håller till
Al Qudra lakes, konstgjorda sjöar där hundratals fåglar håller till

Gud, du har skapat allt som finns unikt och speciellt men du skapade oss också att leva tillsammans, i samförstånd och knutna till varandra i system som påverkar var och en av oss. Utan kopiering och upprepning hade vi inte funnits, utan nytänk och spontana förändringar hade livet inte fortsatt. Gud, du är större än vi någonsin kan förstå – Hjälp oss se att vi behöver både det unika och det generella. Hjälp oss att vara precis så som du skapade oss, äkta och oäkta. Amen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *