…kärt barn har många namn. Är det bara jag som upplever att denna dag har fått större och större betydelse? Äter vi fler och fler semlor och har fastan också fått en renässans? Fasta från godis, fasta från facebook, fasta med veganmat och fasta med 5:2. Det finns alla möjliga varianter. I Svenska kyrkans internationella arbete drar fastekampanjen ”Allt för att utrota hungern” igång. Jag tycker iallafall att vi ska fira fettisdagen med en härlig semla och påminna oss om hungern och nöden ute i världen – det finns många sätt att bidra på – man kan skänka en slant i en bössa, gå på någon insamlingskonsert eller gå och äta soppa.Tex går alla intäckter på nästa Sopplunch och Trivseltisdag som jag ordnar direkt till fasteinsamlingen.
Hemma hos oss firar vi idag med att baka semmelmuffins. Lagom tid för barnen att baka och lika ljuvligt goda som vanliga semmelbullar. Det här receptet hittade jag på recepten.nu.
Semmelmuffins 12 st
100 g smör
4 ekologiska ägg
3 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2½ tsk kardemumma
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
Fyllning
½ dl mandel
½ dl socker
lite mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker
Smält smöret. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Vispa ner vaniljsocker, bakpulver och nystött kardemumma. Tillsätt mjöl, mjölk och smör och rör försiktigt till en jämn smet. Fördela smeten i en välsmord muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25 minuter.
Mixa mandel och socker. Skär av toppen av muffinsen och gröp ur. Blanda inkråmet med mandel, socker och lite mjölk till lagom konsistens. Fyll muffinsen ochvispa grädden och klicka eller spritsa på. Toppa med locket och pudra med mycket florsocker.