Petter har fyllt år och vi har firat med tårta och cupcakes. Ibland drar jag mig för att göra cupcakes för att det är lite meckigt att göra frosting och spritsa, och jag får lite ångest över att det ska bli perfekt när jag spritsar och så ska barnen vara med och det blir ju fint utifrån deras förutsättningar men det blir ju inte som jag hade tänkt det från början. Sen tycker jag inte alltid att det är så gott med för mycket frosting så den här gången tänkte jag hålla det enkelt, gott och inte för mastigt. Jag älskar grädde så det fick bli en grädde smaksatt med kaffe och kakao. Den här cupcaken är nog min favorit just nu…
Det här receptet är Leila Lindholms grundrecept som jag bytt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl kakao istället. Vill ni göra blonda cupcakes är det bara att byta tillbaka mjölet och tillsätta saft och skal från en citron.
Choclatedulchedelechecupcake med mockagrädde ca 12 stora
3 ekologiska ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl kakao
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
En halv burk karamelliserad mjölk (är inte nödvändigt men jag hade över från tårtan och ville göra slut på den)
3 dl grädde
lite socker, lite kakao och lite snabbkaffepulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken och blanda det i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Klicka i en tsk kolakräm. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna. Mortla snabbkaffet till ett fint pulver och blanda i grädden tillsammans med kakao och socker. Vispa till spritsbar grädde och spritsa på cupcakesen. Riv över lite mörk choklad eller garnera med strössel eller bananskivor.