Förberedelse inför mötet med det Heliga

En vandring till Betlehem - del 4


Vandringen kommer allt närmare sitt mål. Men vem det är som vandrar? Vem är det vi följer? Om Josef och Maria är på väg med sin åsna genom adventstiden har de kommit över halvvägs. Om det är herdarna är de redan där, men har ännu ingen aning om vad de ska få uppleva. De är allt annat än beredda på vad de ska få vara med om. Om det å andra sidan är de vise männen, stjärntydarna, som är vårt ressällskap så har de några veckor till att vandra.

Kanske är det så att vi inte riktigt vet vem vi följer. Så kan det vara i vardagen också – vi vet inte alltid vart stegen går eller i vems sällskap de tas. Kanske är det så att vi behöver hjälp att inse att det snart är jul. Kanske behöver vi hjälp att inse att vi har en följeslagare i vardagen, en följeslagare som likt Mästaren i ”Vänskapens ikon” lägger armen om vår axel och ömsom följer, ömsom leder oss framåt.

När Gud ingriper i världen skickas ibland ”Förberedare”. Till exempel skulle Elia återkomma och förbereda inför Messias ankomst. Jesus säger att Johannes Döparen är denna Elia. Kanske är det så att vi i vår kultur har lagt till en ”Förberedare” så här mitt i adventstiden som påminner oss om både julens närhet och om Kristi närhet. Jag tänker på Lucia och våra traditioner som inte har kvar så mycket av helgonberättelsen från Syracusa. Trots den speciella svenska traditionsutvecklingen kring Lucia tycker jag att det finns mycket att hämta av samma innehåll som Johannes Döparen bär med sig. Vi behöver ”Förberedare” inför möten med det Heliga.

För att inse att Betlehem inte enbart är en liten by, för att inse att advent och jultiden inte enbart handlar om efterlängtad musik och mat (för att inte säga kalas, möten och julklappar), för att inte förtvivlas över jakten på den Perfekta julen behöver vi nog en stunds eftertanke med denne ”Förberedare”.

Kanske kan jag vara en Förberedare? Kan jag visa vägen till det Betlehem som inte är begränsat i tid och rum? Då behöver jag fortsätta min vandring för att upptäcka vad detta Betlehem är för något. Kommen så här långt behöver jag kanske lyssna efter Förberedare. Vem kan förbereda mitt inre rum? Hur kan jag hjälpa andra att förbereda sig för det som inte begränsas till något så smått och osäkert som ”Den Perfekta Julen”?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *