Internationella Vardagen!


Det finns en dag för allt. Kanelbullens dag. Mansdagen. Kvinnodagen. Menlösa barns dag. Wienerbrödets dag. Black Friday. Det finns till och med Internationella Toalettdagen. Jo, det är sant. Den 19 november.

Vad hände med Vardagen? Du vet, den där vanliga dagen utan några större avtryck. Lite kul och lite tråkig. Det händer inget speciellt men ändå ganska mycket. Allt är som vanligt och inget sticker ut.
Jag måste erkänna att mitt liv inte är särskilt spännande. De flesta dagarna i mitt liv har varit vardagar. Visst har där varit välsignat många underbara speciella dagar som jag alltid kommer att minnas, men de flesta rullar bara på utan någon större eftertanke.

Så hände det sig, en helt vanlig vardag för åtta år sedan, att jag satt i ett sterilt, tråkigt undersökningsrum och fick reda på att jag hade fått cancer. (Det är lugnt. Allt gick bra. Jag hade en fantastisk tur). Så följde ett par månader med undersökningar, operation och framförallt en förlamande oro och väntan på svar. Sen var det plötsligt över.

Allt hade ställts på sin spets och plötsligt älskade jag vardagliga saker. Såg allt i ett nytt ljus. Jag gick med glädje på ännu ett föräldramöte och andra vardagliga plikter och måsten. Fick en kick av det faktum att jag kunde. Jag upplevde nästan en berusning, och plötsligt kändes mina stora mål, ambitioner och drömmar meningslösa. Det var på vardagen jag blev hög. Jag var så nöjd bara med att leva att det räckte.

Så gick tiden och berusningen ebbade ut. Föräldramöten blev tråkiga måsten igen, och jag började drömma allt större drömmar. Vardagarna började smälta ihop och tappade lite av sin färg och skärpa.

Därför instiftar jag härmed Internationella Vardagen. För att hjälpa mig behålla fokus. Jag försöker tvinga mig själv att tänka att varje dag är en speciell dag, ett under, en gåva. Jag behöver inte göra något speciellt. Det behöver inte hända något speciellt. Jag försöker bara röra vid känslan, ana närvaron, av den färgsprakande vardagen jag fick uppleva.

Så grattis på Internationella Vardagen. Idag, imorgon och alla dina levnadsdagar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *