Alla hjärtans dag!


Snart stundar en av de största kommersiella dagarna av alla, Alla hjärtans dag!

En dag som firades ursprungligen till minne av helige Valentin som gav blommor från klosterträdgården till älskande par. Att ge något fint till sina kära och nära är fantastisk. Det är bara det, varför tänker många att det som är fint också ska vara så dyrt? Presenterna är ju något som ska vara symboler för kärlekens innersta, att vi vill ge och visa vår uppskattning till dem som står oss nära.

Jag kommer ihåg en jul när jag arbetade inom den kommunala förskolan. Det var dags för personaljulklappen som skulle delas ut. Min chef ställde sig upp och talade om att detta året fanns inga pengar till julklappar. Istället hade hon skrivit en dikt/rim till oss alla, kopierat upp den och bundit ett vackert snöre runt. Jag har den fortfarande kvar! Den dikten, rimmet  handlade om vårt arbete och hur betydelsefulla vi var. Det var så mycket mer värt än alla jobbrelaterade julklappar jag någonsin fått. Hennes uppskattning för vårt arbete och tiden hon lagt ner på rimmet är något jag aldrig kommer glömma. Det är inte pengarna som räknas eller hur dyra presenter vi kan ge till varandra som är det viktiga. Det är tiden och engagemanget!

Jag tror jag hellre älskar den finska ”Alla hjärtans dag”. I Finland kallas dagen för Ystävänpäivä, ”Vändagen” på svenska. Som namnet antyder är denna dag till för att framför allt komma ihåg sina vänner enligt Wikipedia. Det är gott tänker jag! En vänskapsdag! Men när jag läser vidare så läser jag också att Finlands Röda Kors uppmuntrar alla att delta i frivilligt vänarbete, just den här dagen!

Wow, tänk att istället för mjukdjur, choklad och rosor göra en medmänsklig handling. Göra något för en vän eller varför inte ännu hellre, en okänd! Det hade varit så häftigt om alla, tänk ALLA, skulle göra något som gör livet lättare för någon annan, just den 14 feb. Kan vi starta på tisdag? Tänk dig, att du måste hjälpa någon annan! Handla åt någon som är äldre, prata med en tiggare, bjuda på ett leende, tömma diskmaskinen, träffa någon som behöver sällskap, muntra upp någon med en sång, kanske på ett äldreboende! Sätta in en extra slant till något hjälparbete, baka en kaka och bjud på. Fråga någon vad just den skulle behöva! Ja, det finns massor av medmänskliga handlingar att göra, små som stora!

Glöm inte! Tisdag! Medmänsklighetens dag!

Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem. Matt. 7:12

IMG_20170209_172109

En kommentar

Heidi säger
14 februari 2017 – 09:20

Hej Erika,
så fina ord, tankar och budskap.
I ljus och glädje!
/Heidi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *