Sjung om studentens lyckliga dar….


Så var det dags igen, studenten! En härlig dag som de flesta kanske tycker att det är deras bästa dag någonsin.

Glädje, skratt, lycka att springa ut i ”vuxenlivet” och ta sig an allt nytt som ligger framför. En underbar dag som är värd att minnas med glädje.

Jag och min kollega var på gymnasieskolan för utspring i staden där vi jobbar. Vi skulle gratta en av våra unga ledare som äntligen, efter många års slit, nu få stå där på trappan och ta emot folkets jubel. Strax innan vår unga ledare sprang ut var där en annan klass som i glädjetjut och sång stod där på trappan. Jag och min kollega påmindes om att det var den klassen vi hade haft naturvetenskap och religion i. Det var inte lektionen i sig vi mindes mest utan deras inställning till livet. Tjugotre uttråkade elever, apatiska utan framtidstillförsikt. Vi frågade dem den gången om de trodde människan hade någon mening med sitt liv här på jorden och bara en av tjugotre svarade ett självklart ja. Det svaret kändes rätt deprimerande då och det kändes fortfarande som ett stick i hjärtat nu när jag mindes deras inställning. Jag hoppas innerligt de kan känna tillförsikt nu, där i sina studentmössor utspringandes i livet. Ett hopp för den här världen och att det faktiskt finns en poäng med att finnas här tillsammans med andra människor. Förvisso är det också många gånger jag kan känna en modlöshet att mänskligheten aldrig lär sig och gör bättre, blir bättre!

Inför vår unga ledares student, och jag funderade på vad vi skulle ge, läste jag om Hans Roslings bok, Factfulness – Tio knep att lära dig förstå världen. Den blev perfekt och var ett självklart val. Bill Gates har t.o.m sett till att alla studenter i USA får var sitt exemplar. Boken var Hans Roslings sista försök att förändra vårt sätt att tänka och dämpa irrationella rädslor. Han ville visa att fakta och förståelse ger sinnesfrid! Jag håller med honom. Att få en faktamedvetenhet om att världen faktiskt förbättrats. Att världen är i mångt om mycket ”godare” och bättre än vad vi tror, iallafall vad jag har trott. Det känns rätt skönt att veta det. Även om inte allt är perfekt så förändras mycket till det bättre. Jag kan stressa av med den insikten och istället lägga krut på att fortsätta det goda arbete som påbörjats. Som Bill Gates säger: – Boken en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen. Ja, det behövs nog! Vi behöver se klart, ha en faktamedvetenhet och utifrån det fortsätta med det goda!

Så ut i livet med klar blick! Sök fakta och förståelse och fatta goda beslut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.