Vad är det med den där julstressen egentligen?


I reklam efter reklam översköljs jag av att människor överlag verkar befinna sig i julstress, och sättet du kan lösa det på verkar vara att gå till just den butiken, eller den! Är det verkligen så att ALLA är julstressade? Eller är det bara som reklamen vill framhärda? Eller är det vi själva som vill tala om att vi är något lite mer om vi säger att vi är julstressade? Man kan få ett litet ”å, stackare”, att du ska behöva stressa så! Eller det är ett sätt att säga att jag åtminstone inte är ensam i jul? Eller att jag har så mycket runtomkring mig så ni måste fatta att det är jobbigt.

För hur är det för alla som inte lider av julstress? Jag tänker att överallt så måste det finnas människor som inte har så mycket kring jul. De som inte har så mycket omkring sig, som kanske är rätt ensamma. Eller så har de inte bara hakat på nojan, de kanske inte har någon direkt att fira med, de har inte råd eller andra anledningar, inte vet jag!

Jag själv skippade julstressen för många år sedan. Jag njuter istället av en underbar fantastisk adventstid. Pyntar och bakar, det gör jag för att jag tycker det är roligt. Handlar julklappar gör jag till mina barn och till några jag får lust att köpa till. Jag myser i andras sällskap över en enkel kopp glögg. Och så går jag till kyrkan, till adventsgudstjänster, lucia, julkonserter… Utan stress, bara njutning och förväntan. Med förväntan tänker jag inte direkt på julafton och allt vad det innebär. Den förväntan försvann för rätt många år sedan. (Egentligen skulle jag gärna skippa julafton då jag vet hur jobbig den kan vara för många, min julafton firar jag gärna i en stuga uppe på ett fjäll eller med andra helt random folk). Med förväntan tänker jag mer på att få en fridfull jul med en berättelse om ett barn som föddes för så där 2000 år sedan, och att det är just det barnet som kommit till oss! För att ge oss den största gåvan av alla, det glada budskapet om en god Gud, en kärleksfull Gud, som inget hellre vill än att vi ska stanna upp och lyssna och ta emot! En storslagen gåva, som gäller alla människor!

Så vad stressar du för? Stanna upp och ta emot julfrid! Adventsfrid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.