Media ska granska makten, men om media är makten vem granskar då media? Det är en laddad och aktuell fråga. Hur värderas nyheter, hur vinklas uppslag, hur modereras debatter, hur hanteras kommentarsfält? Det finns många frågor, särskilt om begreppet media inkluderar sociala medier.
Frågorna är lika aktuella i den kyrkliga mediavärlden och den senaste tiden har jag funderat mycket över dem. Vilket ansvar har en bloggare för de kommentarer som fyller bloggens flöde, formulerade av människor inspirerade av hens raljanta ton och suspekta antydningar? Vilket ansvar har en tidning för att ge en rättvisande och allsidig skildring av konflikter? Vilket ansvar har en debattredaktion för att inte låta vänskapsband skapa skevhet? Vilket ansvar har jag när jag svepande och dubbeltydigt kritiserar människor jag inte känner samtidigt som jag är kommunikationschef på kyrkokansliet?
Jag ställer frågor, för de är det viktiga. Och samtalet som förhoppningsvis följer av dem.
Där jag jobbar uppstår ibland friktion mellan kyrkokansliet och Kyrkans Tidning. Så ska det vara, makt ska granskas och ifrågasättas. Jag vet att vi som kansli kan brista i respons på kritiken men det finns ett dilemma, särskilt när kritiken är illa adresserad vilket den kan vara i Kyrkans Tidning. Det kan skrivas om kyrkoledningen, kansliet, Uppsala och det händer att kritiken slår så blint och brett att den blir omöjlig att bemöta. Svarar vi inte kan det uppfattas som maktens arrogans och en reaktion från ”bunkern” som kansliet kan kallas. Svarar vi kan det tolkas som försvar, bristande självkritik eller överkänslighet. Ett dilemma viktigt ta på allvar.
Kyrkans Tidning hamnar rimligen i sina egna dilemman i rollen som kritiker av kyrkokansliet. Kan man skriva väl om kyrkans ledning och dess kansli? Kan man kritisera en kritiker av kyrkokansliet? Vad ska avslöjas, vad ska släppas av allt som tycks viktigt? Vilken och vems berättelse ska ges företräde? Jag kan förstå det dilemmat, precis som jag tror att Kyrkans Tidning kan förstå kansliets dilemma. Det är inte enkelt detta med makten och ärligheten. Och hur var det nu, vem ägde makten?
”Släpp det”, sa en god vän när Kyrkans Tidning enligt min tolkning nyligen gjorde två synkade saker: A/ la ner ett påbörjat uppslag kring den person (Margareta Raab) som var beredd att visa hur hon utnyttjats av Kristen Opinion så att en av dess bloggare med falska uppgifter som grund kunde skandalisera kyrkokansliet, B/ i samma veckonummer gav stort utrymme åt samma bloggare att kritisera ”Svenska kyrkans ledning” och biskoparna för att undergräva prästlöftenas betydelse. En prao-elev skulle bara behövt en förmiddag och en uppkoppling för att avslöja bloggarens hopkok. Men Kyrkans Tidning valde att lägga ner saken a för att ostört kunna säga saken b.
I väntan på möjlig förståelse av det valet påminner jag mig en sägen från cherokee-indianerna:
Hövdingen samtalade med sitt barnbarn om den kamp som pågår inom människan. Det handlar om en kamp mellan två vargar som finns i våra liv, sa hövdingen. Den ena vargen lever på glädje, vänskap, kärlek, hopp, ödmjukhet, empati, mod och förlåtelse. Den andra vargen lever på vrede, bitterhet, avund, svartsjuka, självförminskning, självömkan, skam och skuld. Vargarna kämpar med varandra och det är livets kamp, sa hövdingen. Vilken varg vinner, frågade barnbarnet. Den som du matar, svarade hövdingen.
Vilken varg matar vi?
2 kommentarer
Kent Kvist säger
18 april 2016 – 11:47Bästa Gunnar!
Jag är en av alla dem som uppskattar dina bloggar men kan inte låta bli, utan att här ha synpunkter på sakfrågorna a och b, att undra om man så enkelt kan utläsa de redaktionella besluten som ligger till grund för vad som publiceras.
Hoppas du kan hitta tid och kraft till en debattartikel i grundfrågan som förhoppningsvis kan publiceras och inleda ett konstruktivt samtal i KT.
Allt gott
Gunnar Sjöberg svarar
18 april 2025 – 08:16Hej Kent, tack för din kommentar. Förhoppningsvis blir det en diskussion som sträcker sig längre än a och b. Och ett samtal som inkluderar fler. Frågorna är viktiga, svaren inte helt givna. Det konkreta exemplet anger jag för att bottna i verkligheten. Allt gott/ Gunnar
Rebellas andra säger
18 april 2016 – 11:57Du länkar inte till Raabs eget blogginlägg? Varför inte? Om du av något skäl tycker att länken dit inte ska spridas får du väl låta bli att godkänna den här kommentaren.
http://foddjuul-giftraab.blogspot.se/2016/04/ar-ordet-fritt-i-svenska-kyrkan.html
Gunnar Sjöberg svarar
18 april 2025 – 08:16Hej Rebellas andra! Jag länkade i min förra blogg och även på min Facebooksida förra måndagen, men det är bra att du delar hennes länk även nu. Tack/ Gunnar