Att bära sitt kors


Jesu kors är det centrala tecknet för kristen tro. Genom tiderna har det använts för en mängd olika syften. Bland annat som en del i populärkulturen, men ofta används det också som ett rent smycke. Men, förhoppningsvis, i de allra flesta fall som ett tecken för att man vill vara kristen och bejaka Jesu budskap.

Så är det för mig. Trots att jag är lågkyrkligt fostrad gör jag ofta korstecknet på mitt bröst: i samband med mässan men också inför svåra uppgifter eller i tacksamhet för det som blev. Korset ger mig trygghet, stärker mig i min kristna identitet och är en ordlös kommunikation. Jag bär mitt kors med stolthet.

Att vi ska ta avstånd från terrorism i religionens namn är självklart. Jag har dock ställt mig frågande till kampanjen #mittkors, som startade som en följd av det fruktansvärda mordet på den franske prästen Jacques Hamel, för att Jesu kors riskerar att användas som ett tecken MOT en annan grupp bekännare. Inte bara som ett tecken FÖR utsatta kristna. Jag är orolig för att korset blir en distanserande markör, som delar in oss i ett vi och ett dom, och inte det hoppets tecken som jag menar Jesus står för.

Jesu kärlek gäller alla människor oavsett religion, nationalitet, sexuell läggning, bakgrund etc. Den är gränslös. Min bön nu är att hela världen ska omfamnas av korsets armar. Att alla vi sorgsna, oroliga, arga tryggt ska kunna luta oss mot det korset i tider av terrordåd. Jag hoppas att det meningslösa mordet ska kunna vändas till något som enar oss människor mot det onda. Att vi tillsammans, i skuggan av korset, kan komma närmare varandra.

Jag skriver detta blogginlägg då jag inser att mitt inlägg på Facebook har väckt många frågor och reaktioner. Jag kommer aldrig sluta göra korstecken, jag kommer heller aldrig vika från min tro på att korsets armar sträcker sig runt alla människor och utmanar oss att i ord och handling gestalta den kärlek Jesus bar.

En kommentar

Margaretha Almqvist säger
4 augusti 2016 – 10:52

Tack för vsd du skrivit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *