Mjöl,vatten, jäst och salt?

Jag älskar bröd. Efter sex år i Paris har jag förstått skillnaden på bröd och bröd.


En saftig smördrypande croissant eller en baguette som är knaprig på utsidan och smälter i munnen av dess mjuka insida. Eller doften när man går förbi ett bageri och näsans doftreceptorer aktiveras och man drar in den underbara doften av sött,salt,mjöl av alla de slag, ja du förstår… 

Att baka är en konstform och en  lång process. Den börjar redan när kornet läggs i marken och gror tills det mognar,växer och skördas. När det sedan tröskas och mals till mjöl är det tid att bakas. Om brödet får jäsa och mogna i långsam takt blir det mer hållbart och smakrikt. Godast blir en rågdeg som mognat och självjäser, en surdeg att baka med. 

Bröd har starkt symbolvärde, inte minst i kyrkan där vi i Herrens bön ber om vårt dagliga bröd. Förr i tiden var det förknippat med många ritualer och magik. Inte så konstigt med tanke på att det bara bakades två gånger om året. Fortfarande undviker jag att öppna ugnen under baket på samma sätt som man förr inte fick öppna dörren för då kunde brödet tappa sin jäskraft och bli dö-bakat.  Att göra skäl för brödfödan och bidra för överlevnad var självklart, och att ha rent  mjöl påsen en dygd!

Det är inte svårt att förstå hur fransmännen på 1700 reagerade på Maria Antoinettes oförstånd och kommentar (sant eller inte) när det inte fanns bröd att äta om folket inte kunde ersätta brödet med bakelser istället…

Bröd är också en stark symbol för den hunger som utmärker den sökande människan. I nattvarden bryts brödet -det bröd som kommer ner från himmelen och ger världen liv. Då handlar brödet om kraft för oss svaga och solidaritet och gemenskap. Också det en lång process som behöver tid att växa och mogna men som bärs av en längtan att en dag kommer två fiskar och fem kornbröd mätta alla som hungrar och törstar. 

En kommentar

Ulla Bäckström säger
6 april 2019 – 10:52

Med kärlek och intressant kunnelse skriver du så poetiskt om brödet. Jag riktigt kände doften från bageriets nybakade och ãnnu varma bröd. Vilken glädje att läsa dina berättelser.varma hälsningar Ulla.

Elna Wahlgren Lundqvist svarar
6 april 2025 – 08:19

Tack Ulla, det värmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.