Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Fortsätt arbeta för en rättvis och fredlig värld

ACT-alliansens generalsekreterare Rudelmar Bueno de Faria ser ett stort gensvar för insatser till förmån för människorna som drabbats av kriget i Ukraina. Samtidigt pågår flera humanitära kriser och ACT-alliansen hoppas att detta gensvar blir en mall för andra pågående och framtida humanitära insatser.


Kriget i Ukraina har nu pågått i över två månader. Världens ögon har under denna period varit starkt fokuserade på situationen i östra Europa. Vi påminns dagligen om krigets grymhet. Rapporteringen från krisen har ofta varit överväldigande. Människor och regeringar världen över har öppnat sina hjärtan och uttryckt sitt stöd både i ord och handling – inte minst genom gåvor och bidrag.

ACT-alliansen planerade och påbörjade snabbt insatser för 21,5 miljoner US Dollar. Medlemmarna i alliansen har generöst donerat till arbetet som utförs av Hungarian Interchurch Aid, Lutherska världsförbundet och Swiss Church Aid. Verksamheten pågår för fullt med att hjälpa människor på flykt inom Ukraina och i de fyra grannländerna.

Det stora gensvaret är i linje med situationens allvar. Fler än 12 miljoner människor har tvingats på flykt från sina hem. De som har drabbats av konflikten kommer att vara påverkade av krigets effekter under många år medan deras sysselsättning, hem och samhällen byggs upp igen.

Som generalsekreterare för ACT-alliansen vill jag uppmärksamma och tacka alla de som jobbar hårt för att ge stöd till de som har drabbats av kriget. Jag hoppas också att det gensvar som kriget i Ukraina fått, både i snabbhet och storlek, kommer vara mallen för framtida humanitära insatser.

Bild på Rudelmar Bueno de Faria när han håller tal under ACT Assembly i Uppsala 2018
Rudelmar Bueno de Faria. Foto: Albin Hillert/WCC

Vi får inte glömma andra humanitära kriser

Det är viktigt att komma ihåg att kriget i Ukraina inte är den enda stora humanitära kris vi står inför idag. Sanningen är att den brutala verkligheten från kriget i Ukraina är precis lika grym eller ohygglig som andra konflikter. I Tigrayregionen, Jemen och Sydsudan, för att nämna några exempel, är de humanitära behoven akuta. Miljoner människor är på flykt i och runt Afghanistan, Syrien och Demokratiska republiken Kongo. Medan flera miljarder i stöd kommer till de som drabbats av kriget i Ukraina, går det inte att säga samma sak om de andra krissituationerna.

Problemet är inte att Ukraina får för mycket stöd. Faktum är att allt stöd och mer därtill kommer att behövas. Problemet är att det inte kommer tillräckligt mycket stöd till alla kriser. De flesta krissituationerna i världen är kraftigt underfinansierade och verksamheter som ACT-alliansen, FN-systemet och lokala aktörer kämpar för att möta behoven hos de miljoner människor som drabbats.

Kriserna runt om i världen hänger ofta ihop. Till exempel kommer kriget i Ukraina ha en förödande effekt på länder i Afrika, vilket vi redan ser idag. En stor del av vetet som importeras till norra Afrika kommer från Ryssland och Ukraina. Under 2021 stod dessa två länder för nästan 25 % av hela världens veteexport. Dessa leveranser kommer med all sannolikhet inte finnas tillgängliga under 2022. Många länder, som exempelvis Sydsudan och Somalia, trycks därmed ännu närmare svält och fler människor hamnar i akut hungersnöd.

Oroande utveckling i biståndspolitiken – Nu måste vi ta vårt ansvar

Vi är djupt oroade över utvecklingen där allt fler stater avviker från sina biståndsåtaganden och tar medel från arbetet i andra kriser för att stödja människor som drabbats av kriget i Ukraina. Vissa stater, inklusive Sverige, kommer dessutom att använda dessa medel för att finansiera det nödvändiga flyktingmottagandet inom sina landets egna gränser.

Som kristna tar vi alltid avstamp i vår tro för vårt arbete. Vårt uppdrag som kristna är att stödja människor som lever i utsatthet, överallt på vår jord. Vi kämpar för en värld där fred och rättvisa segrar och där mänskliga rättigheter och värdighet respekteras oavsett ursprung, etnicitet, kön eller identitet.

Vi uppmanar till ett humanitärt system som baseras på rättvisa och solidaritet, som inte diskriminerar, men som svarar upp till behov lika snabbt och rejält som responsen för kriget i Ukraina har varit.

Vi uppmanar alla stater att fortsätta, och öka sitt stöd till alla kriser. Oavsett om det är naturkatastrofer eller väpnade konflikter behöver det säkerställas att biståndet når fram till samhällen som drabbas av krisen. Biståndet är inte menat att användas för det interna flyktingmottagandet i respektive land i väst.

Vi uppmanar medier att rapportera om mänskligt lidande och utsatthet oavsett var i vår värld det sker och att debattera verkligheten för världens humanitära behov. Hjälp oss att lyfta fram fakta om fler humanitära insatser, berättelser om människor som bygger upp sina egna liv och samhällen samt visa exempel på människor runt om i världen som stödjer dessa insatser.

Vi uppmanar alla troende att fortsätta be och arbeta för en rättvis och fredlig värld. En värld där vi uppmuntrar och deltar i dialog, där vi älskar våra grannar över hela världen och där vi stödjer dem när vi kan.

         
Rudelmar Bueno de Faria
ACT-alliansens generalsekreterare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.