Till innehåll på sidan
Alexander Sjöberg

COP19 närmar sig bokslut

Förhandlingarna i Warsawa går in i sin avslutande fas och det är helt klart en annan nerv här nu än tidigare under mötet. Tidspressen är uppenbar för alla inblandade och magnituden av det som återstår att lösa för att föra klimatförhandlingarna framåt är slående. Ett antal organisationer har idag valt att i protest lämna förhandlingarna medan andra stannar kvar och jobbar under mötets avslutande dygn.

Flera besked om klimatfinansiering saknas, både för den period som nu pågår till 2020 och för den period från 2020 när ett nytt avtal är menat att ta vid. Många är de länder som inte vill lägga finansieringslöften på bordet och i de fall det faktiskt gjorts (Sverige bland annat för 2014) handlar det om låga nivåer och nästan uteslutande ompaketerat bistånd.

Lena Ek är co-chair i förhandlingarna om det som kallas Loss & Damage som handlar om hur åtgärder för att avhjälpa effekter av klimatförändringar som inte går att anpassa sig till (vilket istället är adaptation) ska hanteras och finansieras. Det kan handla om människor som tvingas till att flytta som en följd av klimatförändringarnas effekter, till exempel genom saltvattenintrång som gör mark obrukbar eller, till och med, obeboelig. Lena själv vittnar om svårigheterna i dessa förhandlingar och avståndet mellan de förhandlande parterna är i flera avseenden oändligt. Här kommer Lena och hennes co-chair att få jobba hårt för att nå resultat; en självstående mekanism med kraft att hantera de effekter som helt enkelt inte längre är möjliga att anpassa sig till.

En överblick över förhandlingarna målar alltså upp en problemfylld bild som kännetecknas av flera länders avsaknande av ambition. Detta endast två månader efter att IPCC i sin senaste klimatvetenskapssammanställning ytterligare klargjort behovet av att handla nu. En av de frågor vi särskilt lyfte inför COP19 var vikten av att återskapa förtroende i förhandlingarna. Den uppenbara risken just nu är att vi är på väg åt fel håll. Men än är förhandlingarna inte avslutade och visst går det fortfarande att lämna Warszawa med ett positivt resultat. Det kommer att bli en intressant avslutning.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.