Till innehåll på sidan
Anders Ölund

En reflektion från klimatförhandlingarna i Warszawa

TV-bilderna från Filippinerna rullar på varje dag. Förödelse, död, väntan på hjälp, desperation, våld, begravningar…
Hade Tyfonen på Filipinerna ett samband med ett varmare hav?
Hade torkan i Nordamerika 2012 och stormen och översvämningarna i New York samband med ett varmare klimat? Vad händer när jordens temperatur stiger och      haven blir varmare. FN:s klimatrapporter säger att extrema väderhändelser kommer att bli allvarligare när temperaturen stiger.

-”Monsunen har redan ändrat karaktär i Bangladesh”, säger regeringsrepresentanter från Bangladesh. Nu är det en lång torrperiod mitt i Monsunen. Det är svårt att odla ris utan bevattning.

”I Zambia börjar regnperioden nästan en månad senare nu än tidigare”, säger FAO-tjänstemannen från Rom och visar nederbördskartor och statistik som bevisar sanningshalten i påståendet.

Klimatet i Södra Afrika är särskilt känsligt för klimatförändringar. Det har redan ändrats,” säger klimatforskaren som sitter bredvid mig på klimatmötet.

Detta är några röster från personer jag pratade med vid de pågående klimatförhandlingarna som pågår i Warszawa den 11-22 november.

Kommer världens ledare att ha ett nytt klimatavtal färdigt 2015 för perioden som börjar 2020? Kommer det att vara tillräckligt bra för rädda klimatet från en katastrofal uppvärmning som överstiger två grader?

Frågorna är många.  Arbetet med utsläppsminskningar, löften om pengar till förebyggande arbete och hjälp till de som drabbas måste ge resultat redan här i Warszawa om vi ska få ett långsiktigt avtal i Paris 2015, ett avtal som kan rädda jordens från ett skenande klimat och begränsa uppvärmningen till 2 grader. I väntan på ett globalt avtal kan vi börja omställningen själva, vi kan inspirera andra och vi kan påverka våra politiker till handling.

Anders Ölund
Policy adviser
Svenska kyrkan

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.