Till innehåll på sidan
Niklas Eklöv

Historiskt steg mot minskat vapenvåld

Det var en stor glädje att se 67 stater, däribland Sverige och en majoritet av EU:s medlemsstater skriva under Arms Trade Treaty, sent i eftermiddags. Pennans makt är starkare än gevärspipan! gunpenAmbassadör Paul Beijer som varit Sveriges chefsförhandlare och spelat en mycket konstruktiv roll representerade Sverige vid den högtidliga signeringsceremonin i FN-högkvarteret.proxy

Som Anders Wejryd påpekade i ett gemensamt pressmeddelande idag, tillsammans med Amnesty, Kristna Fredsrörelsen, Svenska Freds och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), så finns fortfarande kryphål i avtalet som kan användas för att fortsätta att rättfärdiga status quo. Men samtidigt innehåller ATT-texten viktiga bindande skrivningar som rätt genomförda kommer att begränsa det globala vapenflödet till diktaturer, krigsherrar och MR-kränkare. Som så ofta handlar det om politisk vilja. Att så många stater slöt upp, flera var närvarade på ministernivå, visar att det finns handlingskraft som bådar gott för framtiden.

Läs mer i tidigare inlägg på denna blogg om de spännande FN-förhandlingarna som pågick vid FN 18-28 mars i år och som utmynnade i världens första överenskommelse om att begränsa spridningen av vapen för att främja global fred och säkerhet och för att minska det mänskliga lidandet som orsakas av okontrollerad och oansvarig vapenhandel.

Ett viktigt steg togs idag. Nu måste trycket hållas uppe så att fler stater skriver under, och inte bara det, ratificerar avtalet så att det kan träda i kraft och börja rädda liv!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.