Till innehåll på sidan
Jacob Risberg

Inga nyheter om klimatet trots att det finns nyheter!

Igår publicerades Europeiska Kommissionens rapport med det tilltalande namnet Analysis of options to move beyond 20% GHG emission redustions: Member State results. Med andra ord: Kommissionen visar hur EU kan höja sitt eget klimatmål. Det är en efterlängtad nyhet som ändå inte tog sig in i medierna. Känslan är att EU endast klarar av att fokusera på en sak i taget och för en överskådlig framtid verkar det vara den så kallade Eurokrisen.

Anledningen till att rapporten borde fått mer genomslag är att den kommer med några intressanta resultat. Den slår fast det som miljö- och utvecklingsorganisationer, samt till viss del även den svenska regeringen (sic!), sagt länge, nämligen att det inte är speciellt dyrt att öka ambitionerna beträffande växthusgasutsläpp, och att det i många fall även är rent lönsamt. Det är dessutom betydligt billigare att öka EU:s ambitioner till 30 % minskningar jämfört med 1990 års nivåer än vad man trodde 2008 då klimat- och energipaketet antogs.

Det andra som är mycket intressant är att rapporten innehåller avsnitt om hur bördefördelningen av utsläppsminskningen ska ske inom EU om man beslutar att stegvis trappa upp sina åtaganden. Denna bördefördelning har länge efterfrågats och det kommer nu bli spännande att se medlemsstaternas analyser och reaktioner på rapporten.

Den omedelbara reaktionen som vi trots allt hoppas på är att EU, under Danmarks ordförandeperiod, nu höjer sina ambitioner till 30 % minskningar, men risken är överhängande att man beställer nya konsekvensanalyser för att ytterligare skjuta besluten på framtiden.

 

Jacob Risberg, policyhandläggare

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.