Till innehåll på sidan
Anna-Maria Sandström

Internationella domstolen dömer Myanmar (Burma) att skydda rohingyerna

De burmesiska myndigheterna är skyldiga att göra allt i sin makt för att skydda rohingyerna från att utsättas för folkmord, lyder utslaget från den internationella domstolen ICJ som är en del av FN-systemet.


Moln över Myanmar

Den 23 januari kom internationella domstolens första beslut i målet mot Myanmar/Burma som initierades av det lilla västafrikanska landet Gambia. Målet ska pröva om den burmesiska staten underlåtit att skydda den egna befolkningen i strid med folkmordskonventionen. I målets första del ingick att fatta beslut om särskilda skyddsåtgärder som handlar om medel att skydda rohingyerna under den tid som domstolsprocessen pågår och som väntas ta många år att slutföra.
Domen är en delseger och ett erkännande av rohingyernas rätt att leva i Myanmar, och den burmesiska statens skyldighet att skydda alla landets invånare från våld och övergrepp. Domen fastslår att landet Myanmar, i relation till gruppen rohingya, måste göra allt i sin makt för att:


1.
a) förebygga dödande
b) inte åsamka kroppslig eller mental skada
c) inte medvetet påtvinga rohingyerna livsvillkor som innebär fysisk undergång
d) inte införa åtgärder i syfte att minska födslar inom gruppen


2.
Säkerställa att Myanmars armé och eventuella irreguljära militära styrkor inte åsamkar rohingyabefolkningen död eller konspirerar för att begå folkmord.


3.
Myanmar ska förebygga förödelse och se till att bevis inte undanröjs samt rapportera till domstolen om alla genomförda åtgärder inom fyra månader och därefter var sjätte månad intill dess att slutgiltig dom i målet fälls.

Sverige stödjer domstolens utslag
Vi gläds åt att Sverige genom utrikesminister Ann Linde tydligt (Twitter 23 januari 2020) stödjer internationella domstolens utslag: ”Sweden welcomes International court of justice decision ordering provisional measures to prevent further mass atrocity crimes in Myanmar against the Rohingya. Important step for justice and accountability. Sweden expects Myanmar to implement the measure promptly”.

I Myanmar är domen kontroversiell
I Myanmar lyder pressmeddelandet från utrikesdepartementet ”…det har inte skett ett folkmord i Rakhine”, trots att domstolen inte tagit ställning till den frågan ännu. De kommande årens förhandlingar kommer att vara avgörande för om Myanmar fälls i fråga om folkmord. För Myanmar har det hittills varit viktigt att samarbeta med domstolen men att hela tiden hävda att allt rör sig om inrikespolitik där oppositionella beväpnade grupper angriper staten och att eventuella rättsliga påföljder ska det fattas beslut om i domstolar i Myanmar. Frågan som ställs nu är hur Myanmar kommer att förhålla sig till den internationella domstolen framöver.

Vill du veta mer?

Känner du dig osäker om bakgrunden till konflikten och Internationella domstolens utslag? Läs gärna vår blogg från den 9 december 2019 där vi försöker reda ut begreppen:

Daw Aung San Suu Kyi, fredspristagerskan som försvarar folkmord

Anna-Maria Sandström, Programsamordnare för Myanmar

Aron Lindblom, Regional policyrådgivare för Asien och Latinamerika

Jason Vogt, Regional representant utsänd till Myanmar

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.