Till innehåll på sidan
Sofia Nordenmark

Kan rättvisan vinna när den starkaste vinner?

Usama bin Ladin är död. Han dödades i Abottabad och hela världen håller just nu på att analysera hur det kommer att påverka oss och kampen mot terrorismen under de kommande åren. USA jublar- och många talar om att rättvisa nu har skipats; Bin Ladin kan inte göra mer ont nu. Här i Sverige verkar medier stämma in i jublet- men kan vi jubla när en människa har dödats? Hur gick det till när Navy Seals stormade hans ”bunker” i Abottabad? Obama och hans rådgivare har bestämt sig för att inte släppa bilderna av Osama bin Laden efter att han har dödats. Vi mår kanske bäst psykisk av att slippa se sådana bilder och den frågan är inte viktig. Men viktig  är frågan om hur mycket information som kommer att släppas om hur bin Ladin dödandes? Vi har kunnat läsa att Usama bin Ladin själv inte var beväpnad, men att han gjorde motstånd. Allt fler röster kräver nu att USA ska släppa detaljerad information om hur hela aktionen gick till. Hur skjöts han? Hur gjorde han motstånd och hur behandlas nu de övriga personer som fanns i byggnaden i Abottabad där han greps? 

Svenska Dagbladets ledarsida kan vi läsa om att rättvisan hann ikapp Usama bin Ladin och dödandet av honom visar att demokratin, som är universell och världsomvälvande, bygger på ståndpunkten att individens rätt är okränkbar. Dödandet av Usama bin Ladin kan väl inte på något vis säga visa oss hur rättvisa har skipats eller att individens rätt är okränkbar. Bara genom att gripa, förhöra och ställa bin Ladin inför rätta hade rättvisa kunnat skipas. Bara genom att respektera bin Ladins rättigheter; samma mänskliga rättigheter som han, precis som alla andra människor har rätt till, oavsett vilka onda handlingar de har begått, kan vi upprätthålla individens okränkbara värde. 

USA har genom sitt agerande återigen visat att den starkes kraft vinner och att när man är stark får man göra hur man vill. Då gäller inte mänskliga rättigheter längre. Tänk om vi istället hade kunnat få bevittna hur USA hade använt sin styrka för att visa att inget kan få rasera de principer vi fått höra att de byggt sitt land på: tron på demokratin och människors okränkbara värde. 

Benjamin Ferencz, som var en av åklagarna i Nurnbergrättegångarna, säger att när han läser om dödandet av bin Ladin får han upp bilden framför sig av en äldre man i pyjamas som skjuts i bröstet och i huvudet och som med den information han fått, verkar gränsa till mord: tom Göring hade rätt att ställas inför rätta. 

Professor Nick Grief, internationell jurist vid Kent universitetet säger att attacken där bin Ladin dödades framstår som en utomrättslig avrättning utan att man har levt upp till kraven på allas rätt till rättvis rättegång.

Usama bin Ladin tog på sig ansvaret för terrorhandlingar som uppgick till brott mot mänksligheten. Hans offer kommer nu aldrig få möjlighet att få höra honom förklara hur dessa brott genomfördes och planerades. Även de som har begått fruktansvärda brott måste ställas inför rätta. Vi kan inte driva arbetet framåt för att bygga upp demokratiska samhällen där allas mänskliga rättigheter respekteras genom att avrätta människor och frånkänna dem deras rättigheter oavsett vilka fruktansvärda handlingar de har begått.

Sofia Nordenmark
handläggare mänskliga rättigheter

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.