Till innehåll på sidan
Johanna Wassholm

Livsviktig vård i konfliktfylld miljö

På Olivberget i östra Jerusalem ligger Augusta Victoria-sjukhuset, som Act Svenska kyrkan stöder sedan många år. Sjukhuset är kanske det viktigaste i hela Palestina. Här bedrivs unik specialistvård som räddar liv. Men vägen till sjukhuset kantas av både fysiska och administrativa hinder.


Foto från Augusta Victoria-sjukhusets årsrapport 2018

Augusta Victoria-sjukhuset, som drivs av Lutherska världsförbundet, etablerades 1948 och har sedan dess erbjudit högklassig hälso- och sjukvård. Under de senaste 20 åren har sjukhuset utvecklats till Palestinas ledande vårdinstans för cancervård. Man genomför operationer, benmärgstransplantation och strålnings- och cytostatikabehandling som i flera fall inte finns tillgänglig någon annanstans på Västbanken eller i Gaza.

Sjukhuset har också ett särskilt fokus på pediatrik. Förutom att barn behandlas för svåra sjukdomar som cancer, får de också särskilt stöd och omvårdnad. Eftersom många barn tillbringar långa perioder på sjukhuset får de också skolundervisning så att de inte ska halka efter sina klasskamrater.

Det senaste året har sjukhuset inlett en särskild satsning på äldrevård och palliativ vård, eller vård i livets slutskede. Här erbjuds vård, smärtbehandling och psykosocialt stöd till svårt sjuka patienter och deras anhöriga.

Konflikten begränsar rätten till vård

Sjukvården håller som sagt hög nivå. Den stora utmaningen är patienternas möjligheter att faktiskt ta sig till sjukhuset. I Israel och Palestina präglar den pågående konflikten många aspekter av människors vardagsliv. För palestinier som lever under ockupation är rörelsefriheten kraftigt begränsad. För att ta sig till östra Jerusalem från övriga Västbanken eller Gaza krävs en rad olika tillstånd som administreras av israeliska myndigheter – tillstånd som är komplicerade och ibland omöjliga att få.

En annan utmaning för sjukhuset är den ständiga kampen mot ekonomiskt underskott. Här är en avgörande faktor att den Palestinska myndigheten, som i sin tur lider av ständiga ekonomiska problem, inte förmår att betala de patientavgifter som myndigheten är skyldig sjukhuset. Det rör sig om avgifter för de många patienter som får remiss av statliga sjukhus för specialistsjukvård på Augusta Victoria. Det är viktigt att den Palestinska myndigheten gör vad den kan för att prioritera dessa utbetalningar och därmed tillgången till hälsovård för sina medborgare.  

Politiska och praktiska lösningar

Ockupationen utgör det främsta hindret för utveckling i Palestina och människors tillgång till vård präglas i stor utsträckning av ockupationens konsekvenser. Därför är en politisk lösning på konflikten den mest avgörande faktorn för att säkra palestiniernas rätt till alla former av hälso- och sjukvård. Det faktum att östra Jerusalem mer och mer isoleras från övriga Västbanken gör specialistvården svårtillgänglig för en stor del av befolkningen. Detta är bara en av många anledningar till varför ockupationen måste upphöra. Men mycket kan göras trots det dödläget i den så kallade fredprocessen. Människors grundläggande rätt till vård får inte användas som en bricka i politiska konflikter. Därför måste israeliska och palestinska myndigheter samarbeta för att alla palestinier i behov av specialistvård för de nödvändiga tillstånden.

Augusta Victoria-sjukhuset gör också sitt bästa för att se till så att vården når så många som möjligt även när en lösning på konflikten ter sig avlägsen. När människor inte kan ta sig till sjukhuset på grund av den begränsade rörelsefriheten, kan sjukhuset ibland ta sig till dem. Genom sina mobila kliniker erbjuder Augusta Victoria-sjukhuset exempelvis mammografi för kvinnor på Västbanken. Bröstcancer är av de vanligaste dödsorsakerna för kvinnor i Palestina, men genom mammografibussarna kan tidiga tecken på cancer upptäckas och fler få vård i tid. Det finns även mobila diabeteskliniker som erbjuder både rådgivning och behandling. På ett år når sjukhusets mobila kliniker omkring 150 byar och mindre samhällen på Västbanken.

Ingen människa ska lämnas utan vård

I Gaza, som än mer än Västbanken skärs av från östra Jerusalem, är tillgången till specialistvård mycket begränsad. Genom en effektiv blockad kontrollerar Israel gränserna och att få tillstånd att lämna Gaza, även för sjukvård, är långt ifrån en självklarhet. Därför händer det att människor dör i brist på adekvat vård och att sjuka barn får resa ensamma till Jerusalem eftersom ingen vuxen fick tillstånd för att följa med dem. Augusta Victoria-sjukhuset undersöker nu möjligheterna att öppna en filial i Gaza för att erbjuda initial diagnosticering och enklare cancerbehandling – för att ingen människa ska lämnas utan vård, särskilt inte under krig och konflikt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.